Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO

"Naravno, ovo nije kraj puta. Važan posao ostaje da bude urađen - na adaptaciji odbrane, na domaćim reformama posebno na vladavini prava i da nastavi da napreduje na pokazivanju javne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u"
316 pregleda 849 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2015. 19:55h

Crna Gora je zvanično dobila poziv za punopravno članstvo u NATO.

Tu odluku su jutros, na sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu, jednoglasno donijeli ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Alijanse.

"Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a upravo su donijeli istorijsku odluku – da pozovu Crnu Goru da počne pristupne pregovore da postane 29. članica našeg Saveza. Čestitamo Vladi Crne Gore i građanima Crne Gore na naporima i na dostignuću. Ovo je veoma dobar dan za Crnu Goru, dobar dan za Zapadni Balkan, i dobar dan za cijelu Alijansu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ministarskom sastanku prisustvovali su ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

"Naravno, ovo nije kraj puta. Važan posao ostaje da bude urađen - na adaptaciji odbrane, na domaćim reformama posebno na vladavini prava i da nastavi da napreduje na pokazivanju javne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u. Ovo su pitanja koja ćemo nastaviti da pratimo i kada budemo počeli pregovore o prostupanju i tokom procesa ratifikacije", rekao je Stoltenberg.

On je na konferenciji za novinare rekao da nije moguće predvidjeti koliko će proći do punopravnog članstva Crne Gore u NATO.

"Posljednji put je trebalo godinu dana ali neću davati datume, Crna Gora će učestvovati na sastancina ali bez prava glasa", rekao je Stoltenberg.

Lukšić je rekao da je ovo istorijski dan za Crnu Goru.

"Ponosni smo i uzbuđeni što ste pozvali Crnu Goru da se pridruži Alijansi. Otvaranjem vrata Crnoj Goi pokazali ste koliko i zašto je ova Alijansa snažna. Poziv za Crnu Goru je odlična vijest i za ostatak Balkana i jačanje bezbjednosti i stabilnosti regiona”, kazao je Lukšić.

Kako je rekao, to je znak za region da će imati još jednog prijatelja u NATO porodici.

"Svjesni smo da poziv ne znači kraj procesa, već početak novog, da se upotpune zadaci u periodu prije samog članstva. Želim da vas uvjerim da je Crna Gora potpuno posvećena reformama. Sa istim intenzitetom nastavićemo da se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala i da još unaprijedimo sektor odbrane", poručio je Lukšić.

Russia Today je objavila da će ovaj potez "vjerovatno voditi daljem pogoršanju odnosa između NATO-a i Rusije, koja širenje Alijanse na istok vidi kao prijetnju svojoj nacionalnoj bezbjednosti".

Pejanović-Đurišić: Pozivnica očekivani epilog

Odluka država članica NATO-a da upute poziv Crnoj Gori za članstvo očekivani je epilog perioda u kojem je država pokazala odlučnost, posvećenost i političku zrelost, ocijenila je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

"Za mene, kao ministra odbrane Crne Gore, današnja odluka zemalja članica NATO-a nije iznenađenje, već očekivani epilog dugog i zahtjevnog perioda u kojem je Crna Gora pokazala odlučnost, posvećenost i političku zrelost", kazala je Pejanović Đurišić.

Prema njenim riječima, poziv je potvrda velikog napretka Crne Gore u sektoru odbrane i ostalim oblastima relevantnim za procjenu nivoa spremnosti za članstvo u Alijansi.

Pejanović-Đurišić je ocijenila da je Crna Gora savjesno i odgovorno usvajala potrebne principe i standarde, obavila suštinske reforme odbrambenog i bezbjednosnog sistema, prihvatila sve izazove intenziviranog i fokusiranog dijaloga.

"Izraz povjerenja koji su 28 članica NATO Alijanse pokazale upućivanjem pozivnice Crnoj Gori, smatram upravo najboljom potvrdom kvaliteta realizovanih reformi”, poručila je ona.

Pejanović-Đurišić je, kako se navodi, uvjerena da će novi status Crne Gore u kolektivnosm sistemu bezbjednosti doprinijeti daljem jačanju institucija i vladavine prava, kao i sveukupnog demokratskog razvoja našeg društva.

"Novom pozicijom u međunarodnim okvirima doprinijećemo stabilizaciji našeg regiona, a time i Evrope kojoj pripadamo po svim civilizacijskim vrijednostima koje dijelimo i zajedno baštinimo”, smatra Pejanović-Đurišić.

Ona je, svim građanima Crne Gore čestitala poziv za prijem u NATO Alijansu.

Pejanović Đurišić je zemljama članicama NATO-a zahvalila na povjerenju koje su današnjim jednoglasnim “da” ukazale Crnoj Gori.

Ona je svim zaposlenim u Ministarstvu odbrane i pripadnicima Vojske Crne Gore, čestitala na ostvarenom napretku koji je postignut zahvaljujući visokom stepenu pokazane odgovornosti, profesionalizmu i upornom i predanom radu.

Reakcije na dobijanje pozivnice za NATO

Pajović: Ne treba zaboraviti da se značajan broj građana protivi integracijama>>>

Milačić: Crnoj Gori treba pozivnica za slobodne izbore, smjenjivost vlasti...>>>

Štajnaker: Slobodni izbori sljedeći ključni događaj>>>

Nuhodžić: Ostvaren strateški cilj spoljne politike>>>

Komersant: Reakcije ruskih političara su vrh apsurda i nelogičnosti>>>

Nova: NATO je izvršio zločinačku agresiju na SRJ, protiv je Rusije, protestovaćemo>>>

Knežević: Pozivnica će dodatno produbiti podjele u državi>>>

Jovanović: Poziv Crnoj Gori ohrabrenje je za cijeli region>>>

Italijanski i španski mediji: NATO poziv Crnoj Gori izazov Moskvi>>>

Krivokapić: Poziv je pečat na nezavisnost Crne Gore>>>

Lekić: NATO pozivnica ohrabrila mafiju u Crnoj Gori>>>

Rakčević: NATO nije idealan, ali je bolj izbor od ostalih>>>

Medojević: Poziv smo dobili zbog geostrateških interesa NATO, ne jer smo napredovali>>>

Štajnaker: Slobodni izbori sljedeći ključni događaj​>>>

Milačić: Crnoj Gori treba pozivnica za slobodne izbore, smjenjivost vlasti...>>>

Nuhodžić: Ostvaren strateški cilj spoljne politike>>>

Vujanović: Poziv u NATO snažan impuls evropskim integracijama>>>

Milić: Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO direktna agresija na mir >>>

Bošnjačka stranka: Pozivnica upotpunjuje državni integritet >>>

Brajović: Pozivnica za NATO civilizacijski iskorak generacije >>>

SDP: Pozivnica jedno od najvećih dostignuća od obnove nezavisnosti>>>

Uehara: Građani da budu ponosni na značajno postignuće >>>

Viting: Pozivnica veliko dostignuće za Crnu Goru>>>

Slovenija: Pozivnica Crnoj Gori jača sigurnost regiona>>>

DPS: Crna Gora danas sebi obezbijedila sigurnu budućnost, bezbjednost i razvoj >>>

Rusija CG: Ako uđete u NATO, prekidamo projekte na vojnom planu >>>

Vučinić: Poziv će prouzrokovati još jednu izraženu podjelu u društvu>>>

LP: Pozivnica potvrdila istinsko opredjeljenje Crne Gore>>>

Galerija

Bonus video: