APEL HRA I JUVENTASA

Ministar i VDT da ispitaju torturu i zlostavljanje zatvorenika

Kako se navodi iz HRA i Juventasa, činjenica da je do torture došlo tek po odlasku Ombudsmana iz zatvora, koga je uprava ZIKS-a prethodno pozvala da bi se uvjerio da osuđenici nisu zlostavljani, ukazuje na planirano organizovano djelovanje u pravcu izvršenja krivičnih djela mučenja i zlostavljanja
96 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Boris Pejović
ZIKS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2019. 11:41h

Akcija za ljudska prava (HRA) i Juventas očekuju da ministar pravde i Vrhovni državni tužilac hitno pokrenu utvrđivanje odgovornosti nadležnih zato što nijesu zakonski procesuirali torturu i nečovječno i ponižavajuće postupanje nad najmanje 13 zatvorenika.

 Iz tih organizacija precizirlai su da očekuju utvrđivanje odgovornosti uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) i Osnovnog državnog tužilaštva, zbog toga što u proteklih deset mjeseci nijesu procesuirali torturu i nečovječno i ponižavajuće postupanje nad najmanje 13 zatvorenika prebijanjem u ZIKS-u, kako je utvrdio i Ombudsman u mišljenju od 24. novembra. 

 Iz HRA i Juventasa podsjetili su da su zatvorenici zlostavljani poslije težeg incidenta u kome je nekoliko zatvorenika napalo pripadnike zatvorske policije 14. januara.

„Povrede zatvorenika je utvrdio i sudski vještak. Posebno je šokantan nalaz vještaka, koji je objavio Ombudsman, po kojem je jedan od zlostavljanih zatvorenika pretrpio čak 46 udaraca tupom silom“, dodaje se u saopštenju.

 Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore ocijenio je da su službena lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija sredinom januara ove godine neopravdano upotrijebila silu i sredstva prinude prema 13 osuđenih lica i zlostavljali ih nečovječnim i ponižavajućim postupanjem.

 Kako se navodi iz HRA i Juventasa, činjenica da je do torture došlo tek po odlasku Ombudsmana iz zatvora, koga je uprava ZIKS-a prethodno pozvala da bi se uvjerio da osuđenici nisu zlostavljani, ukazuje na planirano organizovano djelovanje u pravcu izvršenja krivičnih djela mučenja i zlostavljanja.

 Iz HRA i Juventasa su kazali da je Ombudsman naknadno utvrdio i objavio da su zatvorski službenici organizovano, u grupi prebijali zatvorenike. 

„Državno tužilaštvo je optužilo samo jednog zatvorskog policajca zbog prebijanja jednog zatvorenika, ali ne i druge koji su u tome neposredno učestvovali, odnosno koji su omogućili, podržavali ili prikrivali intenzivno zlostavljanje zatvorenika posle incidenta. ZIKS je disciplinski kaznio samo dva zatvorska policajca zbog prebijanja jednog zatvorenika“, dodaje se u saopštenju.

 Iz HRA i Juventasa su kazali da je Ombudsman o ishodu svog ispitnog postupka javnost obavijestio nakon deset mjeseci, „što nije dovoljno efikasno u slučajevima torture prema evropskim standardima“.

Prema njihovim riječima, iz mišljenja Ombudsmana se saznaje da ni Osnovno državno tužilaštvo ni ZIKS nisu blagovremeno i djelotvorno sarađivali s njim u ispitnom postupku.

„Imajući u vidu sporo i nedjelotvorno postupanje državnih organa, može se zaključiti da u Crnoj Gori nije uspostavljena politika i praksa ”nulte tolerancije torture” kako su to međunarodne organizacije od Crne Gore prethodno i izričito zahtijevale“, ukazali su iz tih organizacija.

 Oni su podsjetili da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku Crne Gore problematizovala taj slučaj i zahtijevala potpunu istragu.

 NVO Akcija za ljudska prava i Juventas sprovode projekat ”Usmjeravanje zatvora ka zajednici” uz podršku EU i Britanske ambasade, u okviru koga se vrši i kontinuirani monitoring poštovanja ljudskih prava u zatvoru posebno u odnosu na sprječavanje torture i drugog zlostavljanja.