Okrugli sto u Moskvi: Potreban referendum o ulasku CG u NATO

Lider Nove srpske demokratije Andreja Mandić, takođe prejko Skajpa, ocijenio je da će izbjegavanje održavanja referenduma imati "nepredviđene posljedice" jer će Crna Gora "ući u politički vrtlog koji će dovesti do ivice sukoba u zemlji"
80 pregleda 100 komentar(a)
parlamentarna gazeta, Foto: Screenshot (YouTube)
parlamentarna gazeta, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 30.11.2015. 16:28h

U Crnoj Gori mora biti održan referendum o eventualnom ulasku u NATO, a Rusija mora aktivno da se uključi u taj proces, ocijenjeno je na današnjem okruglom stolu u Moskvi.

Na okruglom stolu "Da li je u Crnoj Gori moguć politički dijalog", održanom u redakciji lista Parlamentarna gazeta, ocjenjeno je, takođe, da Rusija mora da uvede ekonomske sankcije Podgorici, ako donese odluku o ulasku u Alijansu bez referenduma.

Potpredsjednik ruske Državne Dume Sergej Železnjak rekao je da će ako Crna Gora uđe u NATO, Moskva biti prinuđena da joj uvede ekonomske sankcije. Po njegovim riječima, Crna Gora će imati više koristi od vojnog neutraliteta, a da vlasti u CG "tjeraju građane da odbace svoje istorijske veze sa Rusijom i postanu vazal NATO".

Železnjak je ocijenio da su netačne tvrdnje da se ulaskom u NATO neće promijeniti odnosi između Rusije i Crne Gore, jer će, kako je rekao, u tom slučaju od sankcija imati štete građani primorja i zimskih centara na sjeveru Crne Gore, turističke agencije i hoteli. Oni koji iznose takve teze da neće doći do pogoršanja su "neprijatelji i Rusije i Crne Gore", dodao je on.

Član Komiteta Dume za veze sa dijasporom Vasilij Lihačov kazao je da će poslanici Dume pokušati da utiču na odluku o primanju Crne Gore u NATO i putem parlamentarnih veza u evropskim organizacijama. Po njegovim riječima, ne smije se dogoditi da Crna Gora stupi u Alijansu, jer se u Crnoj Gori rješava pitanje i evropske bezbjednosti.

Direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski kazao je da je neophodna konsolidacija organizacija u Rusiji kako bi se realizovali ruski javno-društveni projekti u Crnoj Gori.

"Moramo da štitimo interese 10.000 naših građana u Crnoj Gori", rekao je Kolbanovski.

"Moramo da se borimo za Crnu Goru, za naše sunarodnike, kao što smo se borili i u Ukrajini i drugim tačkama", rekao je Lihačov.

Milan Knežević iz Demokratske narodne partije Crne Gore uključio se Skajpom iz Podgorice i rekao da je značajno da Rusija podrži koncept vojne neutralnosti Crne Gore i da zajedno sa NATO bude garant te neutralnosti.

"Tražimo otvorenu podršku Rusije, kao što Đukanović ima direktnu podršku NATO. Prisustvo Rusije u Crnoj Gori je od izuzetnog značaja i za Rusiju i za Crnu Goru kada je reč o održavanju referenduma", rekao je Knežević.

Lider Nove srpske demokratije Andreja Mandić, takođe prejko Skajpa, ocijenio je da će izbjegavanje održavanja referenduma imati "nepredviđene posljedice" jer će Crna Gora "ući u politički vrtlog koji će dovesti do ivice sukoba u zemlji".

Bonus video: