Opozicija tvrdi da je budžet Glavnog Grada za 2016. potrošački

Iz opozicije su istakli da će u u narednoj godini na tekuću budžetsku potrošnju “otići ” gotovo 30 miliona eura
88 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Jakšić, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Miomir Jakšić, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Ažurirano: 27.11.2015. 17:25h

Odbornici Demokratske Crne Gore u Skupštini Glavnog grada ocijenili su da je budžet Glavnog grada za 2016. godinu isključivo potrošački i da gradska uprava ne pokazuje volju da se planirani projekti realizuju.

Budžet Glavnog grada za narednu godinu projektovan je na nešto više od 55,2 miliona eura, od čega je za kapitalni budžet predviđeno nešto manje od 23 miliona eura.

U Predlogu odluke o budžetu, koji će se naći pred odbornicima lokalnog parlamenta, navodi se da će u narednoj godini na tekuću budžetsku potrošnju “otići” gotovo 30 miliona eura.

Na javnoj raspravi, kojoj nije prisustvovao nijedan građanin, odbornik Demokrata Vladimir Čađenović je naglasio da budžet nije razvojni, već isključivo potrošački.

“Predlog budžeta predstavlja neracionalno trošenje para građana Podgorice...“, istakao je Čađenović.

Zdenka Popović (Demokrate) je naglasila da je nezadovoljna budžetom, navodeći da tako koncipiran budžet znači da ne postoji ni volja ni želja da se planirani projekti realizuju.

Sekretar Sekretarijata za finansije Glavnog grada Miomir Jakšić je objasnio da povećanje naplate od komunalnih naknada za 80 odsto više od planiranog govori o dobrom trendu kretanja građevinske aktivnosti, „koja će sigurno rezultirati povećanjem ukupnih prihoda“.

Jakšić je istakao da će novac biti prenesen u narednu godinu i uložen za opremanje lokacija i izgradnju infrastukture u Glavnom gradu.

„To će imati za posljedicu dalje širenje gradskih zona na periferiji“, istakao je Jakšić, naglasivši da je jedan od glavnih razloga zbog koga dolazi do prenošenja novca problem sa tenderskim procedurama i neriješenim imovinsko-pravnim odnosima.

Jakšić je kao 'najsvježiji' primjer naveo propali tende za izgradnju Gradskog pozorišta. Za izgradnju tog kapitalnog projekta, kako je naglasio sekretar za finansije, uskoro će raspisati novi tender.

Budžetom je za bruto zarade i doprinose na teret poslodavca predviđeno 9.541.700 eura, a za tekuće održavanje lokalnih puteva, objekata, opreme i vozila 1.044.300 eura.

Iz opozicije su istakli da će u u narednoj godini na tekuću budžetsku potrošnju “otići” gotovo 30 miliona eura

Bonus video: