Vujanović: Crna Gora će 1. decembra dobiti pozivnicu za članstvo u NATO

"Izvjesno je da SAD kao najmoćniji član NATO alijanse iskazuje jedan stav koji će pomoći da prvoga decembra dobijemo poziv za NATO. Vidjeli ste da je i potpredsjednik Bajden saopštio vrlo jasne razloge, zbog kojih daje podršku Crnoj Gori za članstvo u NATO-u"
60 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2015. 09:58h

Crna Gora će 1. decembra imati potvrdu onoga što je višegodišnji napor države i strateška potreba da bude članica NATO-a, rekao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vujanović je juče učestvovao na samitu lidera procesa Brdo-Brioni.

On je iskazao izuzetno zadovoljstvo sastankom inicijative Brdo-Brioni.

"Očigledno je da inicijativa Brdo-Brioni postaje izuzetno važna i vrijedna i da je inicirala Berlinski proces iz koga je već region dobio podršku EU za infrastrukturu i zajedničko korišćenje resursa. A ovaj sastanak u Zagrebu rekao bih, da ima najveću vrijednost dosadašnjih sastanaka Brdo-Brioni procesa i zaista imalo je razloga da on bude vanredan. Imao je razlog i u gostima koji su tu bili i u toku ovog sastanka konačno i u potpisanoj zajedničkoj izjavi koja je dalje ohrabrila učešće EU prema regionu Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Iznad svega ,važno je snažno uključenje SAD u podršku ovoj inicijativi", rekao je Vujanović.

Istakao je da je za Crnu Goru ovo "izuzetno važan sastanak".

"Potpredsjednik SAD Džozef Bajden je saopštio u ime SAD najsnažniju podršku Crnoj Gori za članstvo u NATO-u. To je ponovljena podrška potpredsjednika Bajdena. Ja sam je čuo i od predsjednika Baraka Obame kada sam bio u Njujorku. Izvjesno je da SAD kao najmoćniji član NATO alijanse iskazuje jedan stav koji će pomoći da prvoga decembra dobijemo poziv za NATO. Vidjeli ste da je i potpredsjednik Bajden saopštio vrlo jasne razloge, zbog kojih daje podršku Crnoj Gori za članstvo u NATO-u. Da je afirmisao vrijednost Crne Gore u ostvarenju standarda NATO-a za ovo vrijeme koje je Crna Gora posvetila NATO-u. Da je saopštio da Crna Gora treba da ima izuzetno uvažavanje za zaključene granične sporazume sa BiH i Kosovom. I istovremeno kroz ono što je djelovala, unutar Evropske Unije, ubrzanje procesa EU. Važno je da smo za to dobili i podršku od predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska. Ona je stav Brisela, ali istovremeno i Poljske, pa i kroz podršku Brisela i država EU koje su članice NATO-a", rekao je Vujanović.

Dodao je da je samit u Zagrebu bio prilika da se afirmiše i ubrzanje evropskh integracija.

"Od strane svih članica EU koji su bili ovdje, tu mislim i na predsjednika Austrije. Snažnija podrška EU i dalja reafirmacija potrebe da se ubrza proces EU na individualnoj osnovi. Afirmisana potreba da imamo otvoreni dijalog o svim pitanjima, da jačamo svoje povjerenje i da rješavamo naše pitanje u bilateralnoj komunikaciji . Kao što vidite vrlo afirmisana potreba da iskoristimo svoje resurse, posebno u energetskom sektoru. Ja sam iskazao puno vrednovanje energetskog sektora Crne Gore, Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope i dao pozitivne primjere crnogorskog tretmana otvorene politike u energetskom sektoru u privlačenju investitora i obavezivanju da iskoristimo bogate resurse Crne Gore, nudeći ih prije svega našim partnerima u EU i SAD", zaključio je Vujanović.

Galerija

Bonus video: