Kaluđerović: Pristupanje NATO-u može povećati bezbjedonosne rizike

“Sadašnja globalna situacija i teroristički napadi i prijetnje upozoravaju nas i nalažu da mudro sagledamo situaciju, s obzirom da bezbjednost kao glavni argument članstva u NATO-u ne samo da danas nije održiv, već se pretvorio u kontraargument”
11 komentar(a)
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Slađana Kaluđerović, Foto: SNP
Ažurirano: 25.11.2015. 12:12h

Svrstavanje Crne Gore na jednu stranu, imajući u vidu ozbiljnu konfrontaciju sukobljenih strana u svijetu, može dugoročno imati loše posljedice na tradicionalno dobre odnose sa nekim državama, ocijenila je Socijalistička narodna partija.

“Sadašnja globalna situacija i teroristički napadi i prijetnje upozoravaju nas i nalažu da mudro sagledamo situaciju, s obzirom da bezbjednost kao glavni argument članstva u NATO-u ne samo da danas nije održiv, već se pretvorio u kontraargument”, kaže se u izjavi portparola Slađane Kaluđerović.

Glavni propagatori članstva su, kaže ona, u toku kampanje kao jedan od najbitnijih argumenata navodili sigurnost koju kolektivnim sistemom bezbjednosti NATO garantuje i da je skoro nevjerovatno da se može desiti bilo koji napad na neku članicu s obzirom na jačinu Alijanse.

Prema njenim riječima, kao važan segment NATO odbrane navodili su i sajber bezbjednost smatrajući da se razmjenom podataka i informacija između članica Alijanse može zaustaviti i otkriti bilo kakva teroristička aktivnost protiv države.

“Nažalost, svjedoci smo tragičnih događaja koji su se dogodili u Francuskoj, članici NATO-a. Terorističke prijetnje su sve češće, a pridruživanje NATO-u može samo povećati bezbjednosne rizike za našu zemlju”, kazala je Kaluđerović.

Ona je upozorila da, i pored toga, režim i dalje hrli ka NATO-u. “Ako smo ustanovili da to nije bezbjednost od terorizma, šta je prihvatljivo objašnjenje?”.

“Prijetnje o projektima velikih država i pomjeranju granica koje se između redova pokušavaju predstaviti kao realne, jesu argument svojstven aktuelnom nedemokratskom režimu koji koristi osjetljivost građana po ovom pitanju”, rekla je Kaluđerović.

Ona je kazala da imamo pravo i zahtijevamo da znamo od koga nam prijeti opasnost.

“Ko prijeti Crnoj Gori? Da li nam pravi problem neka od susjednih zemalja ili NATO ukoliko ne prihvatimo pozivnicu i izaberemo da ne budemo dio vojnog saveza?”, kazala je Kaluđerović.

Ona je upitala da li možda vladajući režim misli da će nasilje nad svojim narodom koje je počinio prije mjesec moći još lakše da sprovodi ako pristupimo NATO alijansi koja je prije 16 godina svoj “miroljubivi” karakter pokazala i prema Crnoj Gori?

“Ovo pitanje nameće i sljedeće - da li se u odnosu na 1999. godinu promijenio karakter NATO pakta koji je u tom periodu podržavao tadašnji i sadašnji režim u Crnoj Gori?”, navela je Kaluđerović.

Bonus video: