Digitalni forenzički centar razotkrivaće ko pokušava da podriva politički i demokratski sistem Crne Gore

"Naš zadatak je da kroz dubinske analize medijskog sadržaja u javnost izlazimo sa nedvosmislenim i tačnim informacijama, jer smatramo da je interes svih građana Crne Gore i cjelokupne javnosti da bude u posjedu takvih informacija"
871 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 12.02.2019. 14:28h

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera kazao je da će preko Digitalnog forenzičkog centra razotkrivati uticaj stranih zemalja koje su umiješane u unutrašnja pitanja Crne Gore i zemalja regiona.

On je, nakon prezentacije Digitalnog forenzičkog centra čije osnivanje je podržala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, istakao da im je jedan od primarnih ciljeva da "razotkriju sve one koji pokušavaju da podrivaju naš politički i demokratski sistem i unesu haos i nerede u određenim zemljama".

Kako to u praksi izgleda iz Atlantskog saveza su pokazali na primjeru protesta "žutih prsluka" u Parizu, gdje su detaljnom analizom nekoliko protestanata i obilježja koje su nosili, utvrdili da podržavaju samoproglašenu Donjecku Republiku.

Kentera je pojasnio da su slučajno došli do tih podataka, navodeći da im je fokus Crna Gora i kompletan region.

On je istakao da ulaskom u NATO, tek počinje njihova prava misija, koja se ne zasniva samo na informisanju građana o prednostima ulaska države u Alijansu.

Svoje programske ciljeve će, kako je kazao, ostvarivati kroz tri centra - Digitalni forenzički centar, Centar za međunarodne odnose i Centar za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Odgovarajući na pitanje da li uz pomoć najnovijih softvera koje koriste, mogu otkriti odakle dolaze hakerski napadi na dio ili sve crnogorske medije, Kentera je kazao da se u ovom momentu ne bi usudio da govori odakle napadi dolaze.

"Čini mi se da se ovdje radi o jednom dobro osmišljenom napadu. Tu se može raditi o raznim varijantama gdje se mogu i određene firme ili institucije, medijske kuće, koristiti kao proksi za te napade. Potrebna je dubinska, kvalitetna analiza da bi neko mogao izaći sa konstatacijom ko konkretno stoji iza tih napada”, istakao je Kentera.

Šef analitike u Digitalnom forenzičkom centru, Marko Savić, istakao je da Digitalni forenzički centar ima dvije jedinice, od kojih je jedna Digitalni istraživački centar koji radi u punom kapacitetu, a druga Forenzički centar, koji je u završnoj fazi osnivanja.

Savić je naglasio da je osnovni cilj rada Digitalnog forenzičkog centra borba protiv dezinformisanja:

"Naš zadatak je da kroz dubinske analize medijskog sadržaja u javnost izlazimo sa nedvosmislenim i tačnim informacijama, jer smatramo da je interes svih građana Crne Gore i cjelokupne javnosti da bude u posjedu takvih informacija“.

On je istakao da je cilj Atlanskog saveza da ostvaruju dobro partnerstvo sa medijima i da ojačaju civilno društvo da kritički preispituje medijski sadržaj.

"Jedino organizovanom saradnjom možemo odgovoriti na nešto što je jako sinhronizovano, a što mnogi definišu kao hibridne prijetnje“, rekao je Savić.

Savić je kazao da je u završnoj fazi sastavljanje grupe koju će činiti eksperti iz oblasti medija i IT sektora, kako bi institucijama sistema ponudili jednu sveobuhvatnu strategiju za jačanje medijske i digitalne pismenosti, a čiji je osnovni cilj uvođenje redovnih predmeta u školama o medijskoj, digitalnoj i informatičkoj pismenosti.

Većina medija u Crnoj Gori se, kako je ocijenio, ne bavi dezinformisanjem, ali "postoje određeni primjeri koji recikliranjem ili objavljivanjem neprovjerenih informacija i senzacionalističkih naslova, obmanjuju javnost".

Dezinformisanje je, kako je naglasio, mnogo više prisutno u ostalim državama regiona, u čemu prednjači Srbija.

Bonus video: