Popović: Želim da vjerujem da je najgore za nama

Sjednicu su bojkotovali svi odbornici opozicije, uključujući i SDP. Oni su jedinstveni da aktuelna vlast zahvaljujući političkoj korupciji ima skupštinsku većinu, uz jedinstvenu ocjenu da aktuelni trenutak, kada se vodi tužilačka istraga u nekoliko afera u koje su uključeni bivši i aktuelni opštinski rukovodioci, nije vrijeme za slavlja
73 pregleda 34 komentar(a)
Srđa Popović, Filip Vujanović, Foto: Vuk Lajović
Srđa Popović, Filip Vujanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.11.2015. 19:11h

„Želim da vjerujem da je najgore za nama, da se pred nama nalazi period finansijskog oporavka“, poručio je aktuelni predsjednik Opštine Budva Srđa Popović na svečanoj sjednici Skupštine opštine podvodom Dana oslobođnja grada, najavljujući bolje dane za metropolu turizma.

“Godina za nama je bila godina puna izazova. Sa mnogima od njih smo se uspješno izborili, sa nekima još uvijek, vjerujemo da ćemo uspjeti“, kazao je Popović.

Sjednicu, koju su bojkotovali svi odbornici opozicije, a kojoj je prisustvovao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Popović je iskoristio i da se osvrne i na raskid dugogodišnje koalicije sa SDP-om.

„Bila je ovo godina i važnih političkih odluka, donijetih nakon dugog razmišljanja. DPS, na čijem se čelu nalazim, odlučila je da u nove razvojne planove, u nove strategije i pobjede krene bez višegodišnjeg koalicionog partnera, sigurna da će time vratiti povjerenje svojih birača i nastaviti da, zajedno sa svojim građnima, radi sve u pravcu njihovog interesa i opšteg dobra“, kazao je Popović.

Uz naglasak da je tokom ove godine realizovan niz investicionih pojekta, Popović je naveo da je proteklih 11 mjeseci račun Opštine bio nerijetko u blokadi.

„U tom periodu dug Opštine Budva smanjen je za 11 miliona eura i on na današnji dan iznosi 34 miliona eura. I pored naizgled visokih dugovanja naše opštine, moram naglasiti ono što sam više puta isticao – nama se duguje više. Samo na osnovu raznih poreza građani duguju 15 miliona eura, preduzeća isto toliko, dok je dug za komunalije oko 20 miliona eura. Od poreza na nepokretnost naplaćeno je više od osam miliona eura, do kraja godne očekujemo da će to biti 11 miliona eura, čime je Budva lider u naplati ovog poreza u Crnoj Gori. U toku ove godine kreditne obaveze smanjili smo za četiri miliona eura“, naveo je Popović, te najavio da se ažurno popisuje opštinska imovina.

Najavljujući da će 148 porodica prosvjetnih radnika uskoro riješiti stambeni problem, te da se završava i zgarda solidarnosti, Popović je kazao da je jedan od prioriteta u narednom periodu isplata zaostalih zarada i stipendija, ko i obeveza prema NVO sektoru.

„Sa Vladom smo potpisali protokol o reprogramu duga za poreze i dopinose. Kao dobar primjer saradnje sa Vladom je i skori početak realizacije projekta izgradnje bulevara preko Zavale, koje će izvoditi i finansirati Direkcija za puteve. Započeli smo i pregovore oko izgradnje zaobilaznice oko Budve, zajedno sa državom moramo pronaći rješenje i za zbrinjavanje 2.000 tona otpadnog mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Uveli smo, a moramo i dodatno uvesti niz mjera štednje na svom nivoima, racionalizaciju potrošnje, odgovorniji odnos prema obavezama, ali i prema građanima, kojima Opština Budva i sva njena preduzeća moraju biti servis da brzo, efikasno i kvalitetno ostvaruju svoja prava“, poručio je Popović.

Najavljujući početak realizacije projekta žičare od Bečiča do Brajića, Popović se i pohvalio ovogodišnjim rezultatima turističke sezone, istakavši da je Budvu za devet mjeseci posjetilo 735.000 tuirsta, koji su ostvarili 4,7 miliona noćenja.

„U susret novoj turističkoj sezoni, moramo raditi na poboljšanju njenog kvaliteta. Moramo preispitati broj privremenih lokacija, kao i licenci za taksi vozila“, kazao je Popović, uvjeren da će naredne godine, kada Festival Grad teatar obilježava 30 godina, on dobiti i status festivala od nacionalnog značaja.

Na svečanoj sjednici prisutnima je prikazan promotivni film o Budvi, ali ovoga puta isključivo o njenom turističkom razvoju.

Vujanović: Iza nas je izvjesno najbolja turistička sezona

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je svečana sjednica Skupštine opštine i ono što je na njoj čuo dalo realnu sliku Budve.

„Sa jedne strane uspjeha koje je imala Budva i doprinosa vrijednostima Crne Gore, prije svega u sferi turizma, a sa druge strane izazovima sa kojima se suočava Budva. Iza nas je izvjesno najbolja turistička sezona nezavisne Crne Gore, i jedna od najboljih u proteklih nekoliko decenija. Takvoj sezoni ogroman doprinos dala je Budva, zahvaljujući njenoj kvalitetnoj ukupnoj infrastrukturi i izvanrednoj mreži hotela, koja pokazuje da je Budva lider turizma, ne samo u ovom prostoru nego i u regionu“, kazao je Vujanović i poželio novom opštinskom rukovodstvu ispunjavanje zacrtanih ciljeva.

Na svečanoj sjednici uručene su i nagrade ovogodišnjeg festivala Grad teatar za književno stvaralaštvo Zuvdiji Hodžiću i dramsko Varji Đukić.

“Nije vrijeme za slavlja kad se vodi nekoliko istraga”

Sjednicu Skupštine opštine bojkotovali su svi odbornici opozicije, uključujući i SDP.

Svoj nedolazak na sjednicu da ranije najavili su predstavnici DEMOS-a, Demokrata i URA, a potom i Demokratskog fronta.

Oni su jedinstveni da aktuelna vlast nema većinsku volju građana, te da zahvaljujući političkoj korupciji ima skupštinsku većinu, uz jedinstvenu ocjenu da aktuelni trenutak, kada se vodi tužilačka istraga u nekoliko afera u koje su uključeni bivši i aktuelni opštinski rukovodioci, nije vrijeme za slavlja.

Pročitan telegram Đukanovića

Na svečanoj sjednici pročitan je i telegram premijera Mila Đukanovića, kojim je dao podršku novom opštinskom rukovodstvu u „delikatnom trenutku u kojem se nalazi Budva“.

„Praznici su prilika za vrednovanje uspjeha u prethodnom periodu, ali i za ozbiljnu analizu rada i sagledavanje mogućnosti za najbrži i najkvalitetniji put naprijed. Budva ima posebnu obavezu i odgovornost da tako uradi u aktuelnom trenutku, imajući u vidu njen značaj za Crnu Goru i doprinos njenom modernom razvoju. U danima slavlja svakako ne treba zaboraviti uspjehe i dostignuća, ali isto tako ni probleme sa kojima je Budva suočena. Vjerujem da rukovodstvo lokalne zajednice, koje je u delikatnom trenutku preuzelo dužnost, ima kapacitete da na pravi način sagleda stanje u opštini i sposobnost da trasira pravce budućeg djelovanja, uz maksimalnu posvećenost vladavini prava, što je jedan od ključnih prioriteta Vladine politike, na putu ostvarenja strateških državnih ciljeva – članstva u NATO i EU“, poručio je Đukanović u telegramu

Bonus video: