Niko nema pravo da utiče na odluke Crne Gore

„Istakla je da niko nema pravo da utiče na, prije svega, legitimne i jasno proklamovane spoljnopolitičke ciljeve Crne Gore“, navodi se u saopštenju
19 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 22.11.2015. 08:59h

Crna Gora ima legitimne i jasno proklamovane spoljnopolitičke ciljeve, i niko nema pravo da utiče na njih, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić na Forumu međunarodne bezbjednosti u Halifaksu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u okviru radnog dijela Foruma održana je panel-diskusija na temu „Putin vlada po Putinovim pravilima“, tokom koje je diskutovano o najnovijim potezima Rusije u spoljnopolitičkoj ravni, poštovanju ustaljenih međunarodnih pravila i normi.

„Pri čemu je insistirano na izradi sveobuhvatne strategije kojom će se izbjeći ugrožavanje savremenog demokratskog poretka“, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je govorila o izazovima sa kojima se Crna Gora suočava kada su u pitanju evroatlantske integracije.

„Istakla je da niko nema pravo da utiče na, prije svega, legitimne i jasno proklamovane spoljnopolitičke ciljeve Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Pejanović Đurišić je kazala da je Crna Gora posvećena razvoju društva zasnovanog na demokratskim principima vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

„Entuzijazam, posvećenost i dugogodišnji napori na demokratizaciji crnogorskog društva doveli su do evidentnih i mjerljivih rezultata, koji će se prvenstveno efektuirati početkom narednog mjeseca kada dobijemo pozivnicu za članstvo u NATO. Nedavno donešena Rezolucija u parlamentu Crne Gore potvrđuje da je riječ o procesu koji ima većinsku podršku crnogorskih građana, i tu nema mjesta miješanju sa strane“, poručila je Pejanović Đurišić.

Ona je učestvovala i na sesiji „Od Atine do Brisela: Evropa na istoj liniji“, sa koje je poručeno da bezbjednost mora biti u fokusu svih zemalja Evrope i glašeno je da, u aktuelnim bezbjednosnim uslovima, Evropska unija mora imati zajednički stav i odgovor na pitanje integrisanosti evropskih građana.

Pejanović Đurišić je govorila o pozitivnom Izvještaju o napretku Crne Gore na putu evropskih integracija i istakla činjenicu da i taj dokument prepoznaje progres koji je Crna Gora napravila kao multikulturalno društvo, što je ujedno i njena posebna vrijednost.

„Iskustvo u njegovanju tolerancije i vještina uspostavljanja dijaloga u svakoj mogućoj kritičnoj situaciji, u multikulturalnom društvu kakva je Crna Gora, može se prenijeti na globalni nivo sa ciljem da se na kvalitetan i prije svega sveobuhvatan način izborimo sa aktuelnim bezbjednosnim prijetnjama sa kojima se Evropa i svijet danas suočavaju“, kazala je ona.

Ovogodišnji Forum međunarodne bezbjednosti u Halifaksu još jednom je potvrdio stav da se stvarna bezbjednost građana može postići samo uz afirmaciju vrijednosti demokratskog društva, koje stvaraju dobre ekonomske preduslove za dalji razvoj i dugoročan mir, naveli su iz Ministarstva.

„Sa Foruma je poručeno da je stabilnost jednog društva moguća onda kada su aspiracije tog društva oblikovane potrebama njegovih građana i potvrđena konsenzusom vlasti i opozicije na unutrašnjem, odnosno usaglašeni sa partnerima na regionalnom i međunarodnom planu“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: