Vujanović: Afirmisati dobre odnose s Rusijom, nakon što dobijemo poziv za NATO

“Ubijeđen sam da ćemo, nakon što dobijemo poziv i budemo članica NATO-a, kao što su i neke druge države koje imaju krajnje dobre odnose sa Rusijom, biti u prilici da takve odnose afirmišemo kroz ono što je dobra tradicija naših odnosa”, naveo je Vujanović
90 pregleda 17 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Slavica Kosić
Filip Vujanović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.11.2015. 16:01h

Strateški bezbjednosni, ekonomski i politički interes Crne Gore je da bude dio NATO-a, i ona sa izvjesnošću očekuje poziv za članstvo 1. decembra, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Vujanović je novinarima u Kotoru, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom Dana opštine, kazao da ne očekuje da bi protivljenje Rusije članstvu Crne Gore u nato moglo uticati na dobijanje pozivnice.

On je rekao da je Crnoj Gori poznat stav Rusije u odnosu na proširenje NATO-a.

“Poznato je i da NATO vodi politiku proširenja kao svoju veliku vrijednost, a da je strateški interes Crne Gore, i bezbjednosni, i ekonomski, i politički da bude dio NATO-a, i da mi sa punom izvjesnošću 1. decembra očekujemo poziv za NATO”, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, to je interes države i svih njenih građana.

“Ubijeđen sam da ćemo, nakon što dobijemo poziv i budemo članica NATO-a, kao što su i neke druge države koje imaju krajnje dobre odnose sa Rusijom, biti u prilici da takve odnose afirmišemo kroz ono što je dobra tradicija naših odnosa”, naveo je Vujanović.

On je ponovio da članstvo Crne Gore u NATO nije usmjereno protiv bilo koga, pa ni protiv Rusije i tradicionalno dobrih odnosa sa tom državom.

“Ono je odabir Crne Gore koji joj pripada kroz njenu suverenost. Mi vodimo svoju politiku u interesu Crne Gore i njenih građana. Evropske i evroatlantske integracije su svakako vrijedan dio crnogorske državne politike, i ja sam ubijeđen, nakon poziva i članstva u NATO, da će se i naše evropske integracije ubrzati”, kazao je Vujanović.

Upitan da li vjeruje u povratak dijaloga u institucije sistema, on je rekao da je siguran da je dijalog jedini put.

“Da se dobije puno povjerenje u izborni proces, a to je i interes svih. Skupština je usvojila izborno zakonodavstvo, utvrdila dinamiku njegove implementacije kroz ono što je elektronska identifikacija glasača . Treba unutar parlamenta, na ozbiljan i odgovoran način, i sa aspekta dogovora izvjestan, postići dobar model kroz koji će svi imati povjerenje u izborni proces i prihvatiti izborni rezultat”, naveo je Vujanović.

Važno je, kako je kazao, da Crna Gora sačuva poziciju dobrog primjera u regionu.

“I da pokažemo da smo spremni o svim pitanjima da se dogovaramo, dakle i o onim osjetljivim, unutar parlamenta. Mislim da će parlamentarne stranke koje su kreirale izborno zakonodavstvo naći model da se dogovore, i veoma pozdravljam inicijativu predsjednika parlamenta da ti razgovori počnu što prije”, kazao je Vujanović.

Bonus video: