Šarančić: Parlament jedino mjesto za dogovor

Šarančić je podsjetio da je SNP učestvovao na građanskim protestima, ali je bio prisutan i u parlamentu kroz rad u radnim tijelima i u plenumu
50 pregleda 12 komentar(a)
Danko Šarančić, Foto: SNP
Danko Šarančić, Foto: SNP
Ažurirano: 19.11.2015. 11:30h

Mirni građanski protesti legitimno su sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, ali je parlament jedino mjesto za postizanje političkog dogovora, prihvatljivog za sve strane, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP)

Poslanik te stranke Danko Šarančić smatra da je posjeta koizvjestilaca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE)za Crnu Goru i SNP izuzetno značajna, tim prije što, kako je naveo, dolazi u delikatnom i složenom trenutku za državu i ukupnu međunarodnu zajednicu.

On je podsjetio na tragične događaje u Parizu i kazao da ih SNP najsnažnije osuđuje i žali za svim nevinim žrtvama u Francuskoj, kao i onima iz Rusije.

Šarančić je ocijenio da je, i pored činjenice da je Crnoj Gori ukinut monitoring Savjeta Evrope, poražavajuće da država i društvo još nemaju demokratski izborni proces.

Prema njegovim riječima, realnost je i činjenica da je, u ovom trenutku, značajan dio crnogorske opozicije van parlamenta, da su demokratski, građanski i mirni protesti pokušani da se zaustave, kako je kazao, nasiljem i prekomjernom upotrebom sile policije, napadima na građane, novinare i poslanike, odnosno lidere pojedinih opozicionih partija, koji su i lišavani slobode više puta na nezakonit način, a da je Vlada tehnička, prema ocjenama predsjednika parlamenta, čija partija čini značajan dio te vlade.

Šarančić je podsjetio da je SNP učestvovao na građanskim protestima, ali je bio prisutan i u parlamentu kroz rad u radnim tijelima i u plenumu.

„Smatramo da su mirni građanski protesti legitimno sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva. Ali, na kraju, sve nas čeka parlament kao jedino mjesto za postizanje političkog dogovora, prihvatljivog za sve strane“, poručio je on

Šarančić je kazao da je SNP, u cilju ispunjavanja preporuka Savjeta Evrope, standarda Evropske unije i, prije svega, prijeke potrebe za daljom demokratizacijom društva, učinila izuzetan napor i donijela državnički mudru odluku da podrži izbor vrhovnog državnog tužioca, i time na direktan način snažno doprinese jačanju nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, medijskih sloboda i uopšte napretku u svih pet ključnih oblasti koje je ustanovila PSSE 2012. godine.

„Nažalost, vidan napredak u mnogim aspektima je potpuno izostao, jer aktuelna Vlada nije pokazala spremnost, stručnost, hrabrost i političku volju da se na odgovoran način odnese prema brojnim izazovima koji stoje pred Crnom Gorom“, smatra Šarančić.

SNP će, kako je dodao, nastaviti da na odgovoran i konstruktivan način, kroz dijalog u institucijama sistema, ali i ostale demokratske vidove izražavanja stavova, doprinosi uspostavljanju najkvalitetnijih i održivih rješenja u interesu države i građana.

„Jedno od takvih rješenja jeste i formiranje prelazne vlade, čiji bi jedini zadatak bio organizovanje fer i demokratskih izbora uz potpunu primjenu izbornog zakonodavstva, što je SNP apsolutno spreman da podrži“, zaključio je Šarančić.

Bonus video: