Odbor za međunarodne odnose i iseljenike: Podržani granični dokumenti sa Kosovom i BiH

Sporazum o državnoj granici Crne Gore sa Kosovom podržan je većinom glasova, a Ugovor o granici sa Bosnom i Hercegovinom dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora
2 komentar(a)
granica Crna Gora - Kosovo, Foto: Printscreen
granica Crna Gora - Kosovo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 17.11.2015. 13:33h

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike podržao je danas Sporazum o državnoj granici Crne Gore sa Kosovom i Ugovor o granici sa Bosnom i Hercegovinom, koji su potpisani u Beču 26. avgusta.

Ove dokumente treba da verifikuje crnogorski parlament.

Sporazum o državnoj granici Crne Gore sa Kosovom podržan je većinom glasova, a Ugovor o granici sa Bosnom i Hercegovinom dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora.

Pregovori u vezi razgraničenja i utvrdivanja državne granice između Crne Gore i Kosova počeli su novembra 2012. godine, a završeni u junu ove godine.

Na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i Kosovo, 8, 9. i 10. juna 2015. godine u Prištini, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta o razgraničenju i utvrđivanju granice između dvije države

Sporazum o državnoj granici doprinijeće punoj implementaciji zaključenih sporazuma o graničnim prelazima, sprovođenju utvrđenog režima pograničnog saobraćaja, prekograničnoj policijskoj saradnji i sprovođenju zajedničkih patrola u nadzoru državne granice i od posebnog značaja je za suzbijanje svih vidova prekograničnog kriminala.

Sporazum je, kako se ocjenjuje, značajan za napredak Crne Gore u procesu integracija u EU, pripreme za preuzimanje odgovomosti za nadzor vanjskih granica EU i za uskladivanje sa zahtjevima Šengena.

“Sporazum je značajan za razvoj sopstvenih mehanizama i kapaciteta na pripremi za prihvatanje utvrđenih procedura, preporuka i najbolje prakse u oblasti bezbjednosti granica, kao dijela ukupnog bezbjednosnog sistema Cme Gore”, kaže se u obrazloženju.

Pregovori u vezi razgraničenja, utvrdivanja granice i pripremama za zaključivanje medunarodnog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH, počeli su oktobra 2008, a završeni maja 2014. godine.

Na završnom sastanku komisija za granicu Cme Gore i BiH, 26 i 27. maja prošle godine u Sarajevu, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta od komisija i stručnih grupa.

Vlada Crne Gore, 12. juna 2014. godine, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojila je Izvještaj o vođenju pregovora na pripremama za zaključivanje Ugovora o državnoj granici izmedu Crne Gore i BiH i ovlastila ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, da ga u ime Vlade potpiše Ugovor.

“Nakon sprovođenja unutrašnjih pravnih procedura u BiH, odnosno u Vijeću ministara BiH 6. novembra 2014.godine i Predsjedništvu BiH 23. jula 2015. godine, stvoreni su uslovi za potpisivanje ovog Ugovora”, kaže se u obrazloženju.

Bonus video: