Vujanović sa ambasadorom Egipta: Intezivirati komunikaciju na svim nivoima

Abderahman se saglasio da treba intezivirati bilateralnu saradnju, iskazujući spremnost da svoje bogato diplomatsko iskustvo stavi u funkciju što boljeg korišćenja zajedničkih resursa
78 pregleda 1 komentar(a)
Abderahman Salahedin Abderahman, Foto: Predsjednik.me
Abderahman Salahedin Abderahman, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 16.11.2015. 15:50h

Crna Gora i Egipat treba da inteziviraju komunikaciju na svim nivoima, kako bi se iskoristio prostor za saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, turizma i ekonomije, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je danas, u rezidenciji na Cetinju, primio akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Egipata, Abderahmana Salaheldina Abderahmana, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, iskazao očekivanje da se nastavi jačanje ugovorene baze između dvije države, kako bi se stvorili uslovi za unapređenje ukupnih odnosa.

„Takođe je ocijenio da postoji prostor saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma i ekonomije u cjelini, zbog čega treba intezivirati komunikaciju na svim nivoima kako bi se taj prostor iskoristio“, kaže se u saopštenju.

Abderahman se saglasio da treba intezivirati bilateralnu saradnju, iskazujući spremnost da svoje bogato diplomatsko iskustvo stavi u funkciju što boljeg korišćenja zajedničkih resursa.

„Saopštio je odlučnost da što češće boravi u Crnoj Gori, uz konkretne predloge, posebno za unaprjeđenje ekonomske saradnje, a naročito u oblasti investicija“, navodi se u saopštenju.

Ojačati saradnju u ekonomiji, turizmu i kulturi

Dobre odnose Crne Gore i Egipta treba dodatno jačati kroz tješnju saradnju u oblasti ekonomije, turizma i kulture, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić u razgovoru sa novoimenovanim egipatskim ambasadorom, Abderahmanom Salaheldinom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Lukšić je danas primio Salaheldina, koji će dužnost ambasadora obavljati na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Pragu.

Salaheldin je izrazio zadovojstvo povodom stupanja na dužnost i istakao da će se u tokom svog mandata zalagati za produbljivanje odnosa dvije države u oblasti privrede, turizma, kulture, nauke i mnogim drugim.

Lukšić je, kako se navodi, čestitao ambasadoru stupanje na dužnost i izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima između Crne Gore i Egipta.

„On je kazao da dobre međudržavne odnose treba dodatno jačati kroz tješnju saradnju u oblasti ekonomije, turizma i kulture ocijenivši da bi realizacija projekata iz ovih oblasti doprinijela sveukupnom unaprjeđenju odnosa dvije zemlje“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je informisao sagovornika o aktuelnom momentu u integracionim procesima Crne Gore, kao i o značaju snažne regionalne saradnje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim važnim temama iz oblasti globalnih bezbjednosnih izazova, bilateralnih i multilateralnih odnosa.

Bonus video: