Lekić: Spremni za ozbiljan dijalog, ne i za simulaciju demokratije

Kako je naveo, biće dosta važno da Krivokapić prethodno saopšti stepen otvaranja vladajuće koalicije kojoj pripada o spremnosti da se traži suštinsko rješenje za izlazak iz duboke političko insitiucionalne krize u zemlji, a uoči izbornog perioda koji je sa svom haotičnošću na određeni način već počeo
54 pregleda 14 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.11.2015. 14:02h

Demos je spreman da učestvuje u ozbiljnoj, javno odgovornoj demokratskoj inicijativi postizanja širokog konsenzusa, ali ne i u dijalogu koji je planiran kao simulacija demokratije, poručio je lider te stranke Miodrag Lekić.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić najavio je da će ove sedmice pozvati lidere partija koje imaju poslanike u parlamentu, na razgovore o prevazilaženju političke krize.

„Ako je dijalog planiran kao simulacija demokratije u vidu novog političkog trilera - nećemo učestvovati. U ozbiljnoj javno odgovornoj demokratskoj inicijativi postizanja širokog konsenzusa hoćemo“, kazao je Lekić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, pošto je inicijativa Krivokapića za sada samo medijski i još uvjek šturo saopštena, reakcija Demosa neizbježno mora biti oprezna.

„Nakon detalja poziva i obrazložene inicijative, Demos će se odnijeti dužnom pažnjom“, rekao je Lekić.

Kako je naveo, biće dosta važno da Krivokapić prethodno saopšti stepen otvaranja vladajuće koalicije kojoj pripada o spremnosti da se traži suštinsko rješenje za izlazak iz duboke političko insitiucionalne krize u zemlji, a uoči izbornog perioda koji je sa svom haotičnošću na određeni način već počeo.

„Kao vladajuća koalicija nosi ogromnu odgovornost za kašnjenje u primjeni usvojenih zakona i vezi sa izbornim uslovima“, smatra Lekić.

On je kazao da je ta činjenica, pored domaće javnosti, dobro poznata i međunarodnim adresama.

„Ukratko, ako inicijativa predsjednika Parlamenta ne bude utemeljana na ozbiljnoj namjeri vlasti, u prvom redu Demokratske partije socijalista, da se traži rješenje na širokom demokratskom konsenzusu, onda u nekoj simulaciji i političkom trileru nemamo namjeru da učestvujemo“, poručio je Lekić.

Ako, kako je naveo, postoji ozbiljna namjera i spremnost da se dođe do demokratskog, javno odgovornog rješenja, onda će Demos učestvovati sa vrlo konstruktivnim doprinosom.

Bonus video: