Đukanović: DF najprogonjenija politička grupacija u Evropi

"Našim liderima se sudi, oni se hapse, oduzimaju im se pasoši. Da su Andrija Mandić i Milan Knežević mogli da dobiju pasoše vjerovatno bi danas oni bili u prilici da vas pozdrave", kazao je Đukanović
287 pregleda 19 komentar(a)
Milutin Đukanović, Evropski parlament, Foto: Demokratski front
Milutin Đukanović, Evropski parlament, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 27.11.2018. 16:09h

Demokratski front je najprogonjenija politička grupacija u Evropi, poručio je poslanik DF-a Milutin Đukanović u obraćanju Okruglom stolu Evropskog parlamenta posvećenom regionalnoj perspektivi integracija Zapadnog Balkana.

"Našim liderima se sudi, oni se hapse, oduzimaju im se pasoši. Da su Andrija Mandić i Milan Knežević mogli da dobiju pasoše vjerovatno bi danas oni bili u prilici da vas pozdrave", kazao je Đukanović.

Kako je saopšteno iz DF-a, Đukanović je u obraćanju napomenuo da se "u Crnoj Gori komunistička vlast nije promijenila od 1945. godine".

"Samo ova činjenica dovoljno govori o nivou demokratije u Crnoj Gori. Postavlja se osnovno pitanje da li ta i takva vlast može da radi na demokratizaciji društva a samim tim i da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala. Da li vlast može da se bori sama protiv sebe?", rekao je Đukanović.

Funkcioner DF-a je govorio i o preporukama EU koje "nisu realizovane".

"U Crnoj Gori nema snage za borbu protiv korupcije i kriminala, afera 'Snimak' još nije dobila svoj sudski i politički epilog. I dalje postoji ogromno nepovjerenje u izborni proces u Crnoj Gori. Još uvijek imamo izraženu snažnu diskriminaciju po nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj osnovi. Samo da znate da srpskog naroda u Crnoj Gori ima preko 30 odsto a svega pet odsto pripadnika tog naroda radi u državnoj administraciji. Smatramo da Evropska unija mora snažno da ohrabri rad Radne grupe za dogradnju izbornog zakonodavstva, kako bi se popravio ambijent pred održavanje sledećih parlamentarnih izbora koji su za dvije godine. Mi mislimo da je to poslednja šansa da dođe do demokratizacije Crne Gore. Mi zaista drugu alternativu ne možemo da vidimo. Moraju se konačno postaviti u Crnoj Gori demokratski standardi i procedure koje se moraju poštovati, i ne smiju da važe dvostruki standardi, jedni za vlast a drugi za opoziciju" poručio je na kraju Đukanović.

Skupom je presjedavao Dejvid Mekalister, presjednik Odbora za spoljne poslove i kopredsjedavajući Grupe za demokratsku podršku i izbornu koordinaciju. Okruglom stolu je prisustvovao i komesar EU, Johanes Han.

Bonus video: