Građani opkolili "zarobljene" institucije

Milan Knežević je ponovio zahtjeve DF-a u vezi pad aktuelne vlade i pozvao na dijalog sve parlatamentarne subjekte, ali i naglasio da je jedina tema o kojoj se može pričati prelazna vlada
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2015. 19:31h

Građani su večeras formirali "živi lanac" u Podgorici i opkolili instucije. Skup u organizaciji Demokratskog fronta protekao je mirno.

"Živi lanac" je formiran po prethodno utvrđenom planu DF-a: Ulicom Novaka Miloševa, Balšićevom, ulicom Slobode, Karađorđevim parkom, bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom.

Poslanik DF-a Milan Knežević ponovio je zahtjeve DF-a u vezi pada aktuelne vlade i pozvao na dijalog sve parlatamentarne subjekte, ali i naglasio da je jedina tema o kojoj se može pričati prelazna vlada

DF je za 28. novembar najavio veliki skup u Nikšiću.

Slijedi tok okupljanja:

19:52 Skup je završen. Milutin Đukanović se zahvalio građanima koji su se okupili i formirali "živi lanac" i poručio da se "odavno nije vidjela ovakva organizovanost i smirenost".

19:49 Milan Knežević je ponovio zahtjeve DF-a u vezi pada aktuelne vlade i pozvao na dijalog sve parlatamentarne subjekte, ali i naglasio da je jedina tema o kojoj se može pričati prelazna vlada.

19:38 Okupljeni skandiraju: Hoćemo suzavac!

Lanac je rasformiran.

Medojević je pozvao građane da se okupe na platou ispred spomenika Kralja Nikola, odakle će poslati političke poruke.

19:34 Duž čitavog lanca zapaljene baklje

19:31 "Živi lanac" je već formiran po prethodno utvrđenom planu DF-a: Ulicom Novaka Miloševa, Balšićevom, ulicom Slobode, Karađorđevim parkom, bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom.

19:26 Ispred Skupštine se nalazi 10-15 policajaca koji na sebi nemaju opremu za razbijanje protesta. U blizini Vlade je takođe primjetno prisustvo policije.

19:22 Građani stoje u kolonama sa zapaljenim svijećama

19:10 Kolone predvode Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić i Janko Vučinič. Građani se kreću ka predviđenim tačkama

19:06 Mandić: Režim nema odgovor na nenasilnu borbu, samo uporno do njihovog pada. Očekuje se početak formiranja "živog lanca".

19:04 Andrija Mandić (DF): Večeras je veliki test

Mandić je za 28. novembar najavio veliki skup u Nikšiću.

19:00 Medojević: Nama vlada diktator koji truje svoj narod

18:58 Nebojša Medojević (DF): Iza naših protesta stoji pravda i istina. Mi smo vojska slobode!

18:56 Organizatori tvrde da policija ometa njihov dron. Onii su ranije najavili da će dronom iz vazduha snimati skup.

18:49 Funkcioner DF-a Koča Pavlović kazao je da ce oko 200 aktivista partije markirati pozicije í između njih će biti prazan prostor koji će ispuniti prisutni građani.

Jednu grupu građana će predvoditi Andrija Manić, drugu Nebojša Medojević. Planirano je da se te dvije grupe, kako kaže Pavlović, sastave kod Skupštine.

"Svaki aktivista ce prvo upaliti svijeću, a potom i baklju kao obilježje slobodnog lanca ljudi", kazao je Pavlović.

18:48 Bulatović: Mi opkoljavamo privatne institucije, a ne državne.

18:45 Bulatović: Tražimo prelaznu vladu, a ne vlast sa ulice

18:45 Predrag Bulatović: Naši protesti su mirni, veceras šaljemo poruku da nismo nasilnici. Poručio je da ce završiti skup ispred Skupštine odakle je "Đukanović pokušao zauvijek da nas rastjera".

On je poručio da će biti još skupova širom Crne Gore.

18:38 Janko Vučinić poručio okupljenima: Živjela sloboda! On je kazao da "institucije samo služe diktatoru i kriminalnim strukturama da se iživljava nad narodom".

"Đukanovic broji posljednje dane na vlasti i na slobodi", kazao je Vučinić.

18:30 Sa razglasa pustena poruka podrške Mija Martinovića, brutalno prebijenog 24. oktobra. Martinović je u poruci poručio "da će se pridružiti protestima čim bude mogao".

18:20 Sa bine poručeno: Ako slobode nema, nema ni života

18:17 Organizatori: Podijelićemo vam svijeće da ih zapalimo u sjećanje na žrtve terora, ali i žrtve tranzicije.

18:15 Prvi se obratio poslanik DF-a Slaven Radunović, koji je poručio okupljenima: "Vi ste noćna mora Mila Đukanovića". Organizatori poručuju "Vratili smo se".

18:12 Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu stradalima u Parizu, Bejrutu, Siriji, putnicima iz ruskog aviona... Na Trgu je trenutno nekoliko hiljada ljudi.

18:10 Organizatori iz DF-a zamolili su okupljene građane da priđu fontani na Trgu republike kako bi započeli formiranje "živog lanca". Zamolili su građane da prate instrukcije.

17:50 Građani se polako okupljaju se na podgoričkom Trgu republike, odakle će krenuti ka instutucijama oko kojih će formirati “živi lanac”. Oko 17:20 u centru grada je bilo oko 300 ljudi.

Funkcioneri DF-a prošetali su juče probno pored institucija oko kojih će danas demonstranti formirati lanac, a među kojima su zgrade Skupštine, Vlade, Predsjedništva, CNP-a, Prve banke... Okupljanje se održava pod nazivom “Opkoljeni ste”.

Građanska alijansa je saopštila da će pratiti proteste, sa posebnim fokusom na postupanje policije.

Galerija

Bonus video: