Lekić: Potrebno je pokazati društvu da je vlast smjenjiva

"Ni jedan opozicioni subjekat ne može sam izvršiti dovoljan pritisak. Samo opozicija zajedno, zato aplujem na sve, kao i na one koji toga nijesu svesni ili je nešto drugo posrijedi, da se okuope oko tog cilja da srušimo ovo dugoneuko čudovište.Zato sam i ja javno podržao Demos i član sam Savjeta," rekao je profesor Milan Popović
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2015. 13:57h

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić poručio je danas da je spreman na ravnopravnu saradnju sa svim opozicionim partijama čiji je cilj pravno, politički i ekonomski reformisana Crna Gora.

Lekić je sa današnje Skupštine Demosa u hotelu Ramada u Podgorici poručio da Demos nema opsesiju obaranja sadašnje vlasti, kako bi je on preuzeo po svaku cijenu, već da je potrebno pokazati društvu da je vlast smjenjiva.

U uvodnom govoru rekao je da Skupština Demosa korespondira sa tragedijom u Francuskoj, navodeći da saosjeća sa prijateljskim francuskim narodom u ovom trenutku.

Poruku solidarnosti uputio je i na francuskom jeziku, objasnivši potom da je svjestan da te njegove riječi neće doprijeti do Pariza ali da je morao i na taj način izraziti saosjećanje.

Citirajući antičke filozofe Platona i Aristotela, on je kazao da je politika angažman najsposobnijih umnih ljudi za opšte dobro i da ne treba dozvoliti "ovu baruštinu u kojoj je politika postala nemoralna aktivnost nedostojna ljudi".

"Slobodni i fer izbori su naša neočekivana trauma, umjesto da je društvo tu lekciju prvu savladao... Demos će se truditi da vrati građansku hrabrost, koja se nedgje u Crnoj Gori izgubila," rekao je njegov lider.

On je kazao da su pohvale koje Crna Gora dobija za napredovanje suprotne onome što se dešava u državi, kao i da vlast ima autokolonijalu svijest.

"Umjesto da se nacionalni interesi ocjenjuju racionalno, odluke se donose tako što se ovdje podstiče autokolinijalna svijest i apsolutno podaništvo. Vlast se nada da će apsolutnom podanošću međunarodni partneri zatvoriti oči pred kriminalom i korupcijom u državi,” kazao je.

U tom kontekstu ponovio je i da je odluka o pristupanju Crne Gore NATO trebalo biti donijeta na referendumu.

Lekić je kazao da se u Crnoj Gori "živi dramatično, odnosno da se stvara takva atmosfera viših istorisjkih ciljeva koji nemaju kraja, a koji su često suprotni.”

"U takvim situacijama čekamo Godoa, a stigao je Hanibal, a to je kriminal koji je ušao kod skorojevićke elite”, kazao je Lekić.

On je kazao da ta partija neće po svaku cijenu negirati pozitivne stvari u državi, ali nije pomenuo ni jednu.

"Ne mislimo da naš legitimitet crpimo na negaciji svega prethodnog u ovoj državi. Ali diskontinuiteta, pa i onog radikalnog, mora biti u nekim oblastima prije svega kriminala i korucije. Djelovaćemo odvažno ali umjereno, a za to je potrebna harabrost. Ako hoćemo humanizovano društvo preraspodjela nacionalnog bogatstva, mora ići u korist socijalnih funkcija države. Zato, naša ruka ostaje otvorena za ravnopravnu saradnju sa svim drugim opozicionim snagama koje se bore za pravnu, reformisanu, modernu socijalnu i kulturnu državu," poručio je Lekić.

Skupštini nijesu prisustvovali predstavnici drugih partija jer zbog njenog radnog karaktera, kako je objašnjeno "Vijestima”, nijesu ni pozvani. Demos je ugostio samo predstavnike diplomatskog kora i nezavisnih medija.

Danas bi trebalo da budu izabrani partijski organi.

Profesor Univerziteta Crne Gore Milan Popović, koji je član Savjeta Demosa, pozvao je opozicione partije da se ujedine oko zajedničkog cilja a to je rušenja nedemokratske i kriminalizovane vlasti.

"Ni jedan opozicioni subjekat ne može sam izvršiti dovoljan pritisak. Samo opozicija zajedno, zato aplujem na sve, kao i na one koji toga nijesu svesni ili je nešto drugo posrijedi, da se okuope oko tog cilja da srušimo ovo dugoneuko čudovište.Zato sam i ja javno podržao Demos i član sam Savjeta,"rekao je profesor.

Galerija

Bonus video: