Mekluni: Značajan napredak Crne Gore u oblasti nauke

Mekluni je istakla da je podrška nauke neophodna u dostizanju ciljeva postavljenih u Agendi 2030
56 pregleda 8 komentar(a)
nauka, eksperiment, Foto: Shutterstock
nauka, eksperiment, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2015. 17:39h

Održiva rješenja zahtijevaju kreativnost i napredak u naučnim saznanjima, poručila je stalna koordinatorka Sistema UN u Podgorici, Fiona Mekluni, navodeći da Crna Gora značajno napreduje u oblasti nauke.

Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za UNESCO i uz podršku UNESCO centrale u Parizu, obilježilo je danas UNESCO Svjetski dan nauke za mir i razvoj, čija je ovogodišnja tema „Nauka za održivu budućnost2.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, ministarka Sanja Vlahović kazala je da Sistem UN prepoznaje nauku kao ključnu alatku za postizanje svih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja.

„Mi ćemo se danas ovdje dotaći njih pet, koje smatramo da su Crnoj Gori od presudnog značaja, a to su: Zdravlje ljudi i blagostanje, Kvalitetno obrazovanje, Pristupačna i čista energija, pristojan rad i ekonomski rast i naše more. Od nauke, a posebno od inovacija i načina i modela putem kojih se one odvijaju, očekuje se da doprinesu promjeni postojećih paradigmi –u obrazovanju, nauci, zdravstvu i drugim javnim uslugama, ali isto tako i u biznisu“, navela je Vlahović.

Mekluni je istakla da je podrška nauke neophodna u dostizanju ciljeva postavljenih u Agendi 2030.

„Održiva rješenja zahtijevaju kreativnost, napredak u naučnim saznanjima, mnogo više istraživanja i inovacija. Crna Gora, moramo primijetiti, značajno napreduje u oblasti nauke, kroz povećanje fondova za nauku, uspostavljanje centara uspješnosti i nove infrastrukture, organizovanjem festivala nauke, godišnjim nagradama za naučna dostignuća“, rekla je ona.

Mekluni je izlaganje završila ključnom porukom UNESCO petogodišnjeg naučnog izvještaja – Više istraživanja znači bolji razvoj.

Nakon naučnog panela „Nauka za održivu budućnost“ emitovan je višestruko nagrađivan dokumentarni film „Home“, francuskog autora Jana Artusa Bertrana, koji opominje i priča priču o važnosti brige za planetu Zemlju.

„Kao nastavak proslave Svjetskog dana nauke, a u susret jubileju 70 godina UNESCO-a, koji će se obilježiti 16. Novembra na Cetinju, Ministarstvo nauke će 11,12 i 13. novembra u saradnji sa Nacionalnim bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u prostorijama te biblioteke upriličiti projekciju filma Home i radionice za đake srednjih i starijih razreda osnovnih škola pod nazivom Informaciona i medijska pismenost u biblioteci i školi“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: