Ražnatović o Izvještaju EK: Neselektivna pravda u Crnoj Gori ne može proći

"Ukoliko Crna Gora početkom decembra dobije pozivnicu za NATO, a što Pozitivna očekuje, tek tada predstoji izazov za Crnu Goru, jer poglavlja 23 i 24 se moraju zatvoriti", kazao je između ostalog politički direktor Pozitivne Crne Gore
12 komentar(a)
Aleksandar Ražnatović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Aleksandar Ražnatović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 10.11.2015. 13:06h

Izvještaj Evropske komisije je očekivan za Pozitivnu Crnu Goru, saopštio je politički direktor te partije Aleksandar Ražnatović.

Izvještaj EK o napretku Crne Gore objavljen je danas.

"Podsjetiću da je Pozitivna Crna Gora pozvala sve političke subjekte na dijalog u parlamentu kako bi se u potpunosti zaokružilo i primijenilo izborno zakonodavstvo, na kojem je cijela opozicija insistirala. Dodatno je neophodna, kako se i u izvještaju EK navodi, elektronska identifikacija birača, te je u tom pravcu Vlada dužna da obezbijedi sva neophodna finansijska sredstva za njenu primjenu i edukaciju. Bez pune primjene izbornog zakonodavsta ne može se ići na predstojeće izbore", kazao je Ražnatović.

On je dodao da je Pozitivna takođe ukazivala na nedostatak mjerljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

"Činjenica je da institut finansijske istrage i oduzimanje imovine stečenim kriminalom, ne funkcioniše niti je afera Snimak dobila kvalitetan pravni i politički epilog, koji su neohodni kako bi se spriječila zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe. U tom pravcu neophodno je da VDT hitno i ažurno postupi po podnijetim krivičnim prijavama, koje ukazuju na zloupotrebe državnih resursa. Vrhovni državni tužilac je dobio tropetinsku podršku u parlamentu da bi svoj posao obavljao profesionalno i nezavisno u skladu sa Ustavom i zakonima države. Evropski zvaničnici šalju vrlo jasnu poruku da neselektivna pravda u Crnoj Gori ne može proći. Zato je kvalitetna saradnja između tužilaštva , sudstva i policije prijeko potrebna. I dalje je u Crnoj Gori evidentan pritisak na medije, ali je takođe neophodna i njihova profesionalizacija u cilju objektivne informisanosti", rekao je Ražnatović.

Po njegovim riječima, ukoliko Crna Gora početkom decembra dobije pozivnicu za NATO, a što Pozitivna očekuje, tek tada predstoji izazov za Crnu Goru, jer poglavlja 23 i 24 se moraju zatvoriti.

"Bez pune vladavine prava ne možemo očekivati dalje integracije, a ono što je najvažnije ekonomski oporavak države. Ako nemamo vladavinu prava, koja podrazumijeva pravnu sigurnost, ne možemo očekivati niti jednu ozbiljnu investiciju, a to znači ni nova radna mjesta, ni ekonomsku stabilnost ni nezavisnost pojedinca", zaključio je Ražnatović.

Bonus video: