Krivokapić: Skupština da se izjasni i o referendumu iz 1992. godine

Krivokapić ističe da Skupština ima obavezu da na 100 godina od Podgoričke skupštine iskaže svoj jasan sud i o još jednom istorijskom događaju, takozvanom referendumu iz 1992.godine koji je imao teške posljedice po državne interese Crne Gore i označio gubitak njenog državnog suvereniteta
160 pregleda 18 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Printscreen
Ranko Krivokapić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.11.2018. 13:34h

Skupština Crne Gore, pored osvrta na odluke Podgoričke skupstine, mora iskazati svoj sud i o referendumu iz 1992. godine, smatra poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

On je danas podnio amandmane na Predlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, o kojoj će sjutra raspravljati crnogorski parlament.

Krivokapić ističe da Skupština ima obavezu da na 100 godina od Podgoričke skupštine iskaže svoj jasan sud i o još jednom istorijskom događaju, takozvanom referendumu iz 1992.godine koji je imao teške posljedice po državne interese Crne Gore i označio gubitak njenog državnog suvereniteta.

"I jedan i drugi događaj su predstavljali trijumf i pobjedu politike koja je negirala Crnu Goru, nipodaštavala njenu državnost i nacionalni identitet Crnogorskog i drugih naroda, urušavajuci njen multietnički i multivjerski karakter“, smatra Krivokapić.

Prema njegovoj ocjeni, i nakon jednog i drugog događaja nastupile su teške posljedice, ne samo po državno dostojanstvo Crne Gore, već i po njen socio-ekonomski status.

"Koji je upravo u tim periodima bio na najnižem nivou u čitavom 20. vijeku, a sve poslije perioda njenog najvećeg socio-ekonomskog uspona u istoriji“, navodi se u obrazloženju amandmana Krivokapića.

Crna Gora je, kaže on, 1992.godine praktično na silu i prevaru ugurana u takozvanu zajednčku državu sa jedinim ciljem, da se obezbijedi privid da postoji neka navodna Jugoslavija.

"Time se želio pribaviti kakav takav legitimitet za vođenje ratne i velikodržavne politike, kojem konceptu je pripadalo tadašnje crnogorsko rukovodstvo, sa statusom marionetskog saveznika beogradskog režima“, ocijenio je Krivokapić.

On smatra da je taj proces bio lišen elementarnih demokratskih pravila (od raspisivanja do održavanja prošlo je sedam dana), izveden je tokom ratnih dejstava rezervnih i policijskih snaga građana Crne Gore, nasilne mobilizacije.

"U atmosferi potpune neslobode, propagandnog mraka i žestokog progona tadašnjih zagovornika crnogorske nezavisnosti, oličenih u političkim subjektima LSCG, SDP - Reformske snage Crne Gore i drugim antiratnim strukturama, pa je i u tom pogledu lako napraviti analogiju sa dešavanjima iz 1918“, navodi Krivokapić.

Bonus video: