GA: Antifašizam koncept borbe protiv pobijeđenog neprijatelja

“Uz sjećanje na stradanje Jevreja dužnost nam je da pošaljemo snažnu poruku protiv savremenih manifestacija ideologija mržnje koje ni crnogorskom društvu nijesu strane i zauzmemo proaktivan stav”, kaže se u reagovanju
2 komentar(a)
Nacisti, Nacizam, Foto: Shutterstock
Nacisti, Nacizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2015. 12:37h

U Crnoj Gori antifašizam je i dalje koncept borbe protiv pobijeđenog neprijatelja prije 70 godina, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Sjutra se obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, odnosno 9. novembar kao datum Kristalne noći koja simbolizuje početak sistemskog iskorjenjivanja Jevreja u Evropi.

“Uz sjećanje na stradanje Jevreja dužnost nam je da pošaljemo snažnu poruku protiv savremenih manifestacija ideologija mržnje koje ni crnogorskom društvu nijesu strane i zauzmemo proaktivan stav”, kaže se u reagovanju.

GA ocjenjuje da se u današnjim uslovima promjene konstelacije međunarodnih i unutrašnjih odnosa i političkog sistema, fašizam nažalost prilagodio i nastavio da obitava u prilagođenim različitim formama, često individualnog i ad hoc karaktera, dok je društvo zaostalo u identifikaciji neprijatelja.

“To je slika onog dijela crnogorskog društva koje propušta da shvati koliko se svijet izmijenio od vremena partizanske kinematografije, i koliko je fašizam danas aktuelniji u suštinskom značenju – odnosa prema različitostima i društveno-političkog ambijenta koji ohrabruje suživot i prožimanje različitosti ili promoviše i institucionalizuje njihovu diskriminaciju”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, najveći savremeni izazov crnogorskog društva je prepoznati elemente fašizma, i to ne samo u onim društvenim strukturama koje se tradicionalno povezuju sa netolerancijom prema različitostima, kao što su nacionalne zajednice.

Evropa se, kako se navodi, u kriznim trenucima pokazala ranjiva na jačanje političkih struja sklonih radikalnim društvenim opcijama.

“Međutim, Evropa je uvijek uspijevala i da generiše adekvatne ideološke i političke pokrete koji bi uspijevali da poraze retrogradne fašističke tendencije i regenerišu kontinent na tragu humanističke liberalne tradicije”, navode iz GA.

Tako su stvarani politički sistemi koji promovišu toleranciju različitosti i omogućavaju mobilisanje svih kreativnih društvenih potencijala. “Ili ćemo produbiti razvoj građanskog društva, u kojem će identitetske različitosti postati kulturno bogatstvo, a političko-ekonomski sistem postati institucionalni okvir za poštovanje različitosti, a ne njihovo diskriminisanje”.

“Svjesni smo da u Evropi postoji trend jačanja desničarskih struja koje nažalost snagu generišu iz različitih nezadovoljstava koja savremena društva sa sobom nose a naša obaveza je da ne dozvolimo jačanje prikrivenih fašističkih ideja, već da razgrnemo plašt i direktno ukažemo na njih”, kaže se u saopštenju GA.

Bonus video: