Katnić u SAD i zbog afere Telekom

Posjeta uključuje razgovore i razmjene iskustava o saradnji sa SAD, istragama ubistava u vezi sa organizovanim kriminalom
74 pregleda 18 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.11.2015. 15:34h

Specijalni tužilac Milivoje Katnić i troje njegovih kolega boravili su Americi gdje su, između ostalog, bili i zbog istrage korupcije prilikom privatizacije “Telekoma”, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Iz VDT-a je saopšteno da je riječ o studijskoj posjeti, tokom koje se razgovaralo o međunarodnoj saradnji Crne Gore i SAD. Na pitanje da li ona obuhvata konkretnu istragu, iz ambasade SAD u Podgorici "Vijestima" je odgovoreno da je riječ o studijskoj posjeti, a da "za detalje treba pitati VDT".

Ambasada SAD-a u Podgorici, rečeno je "Vijestima" u Tužilaštvu, preko svog Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona, organizovala je studijsku posjetu Americi, od 30. oktobra do 7. novembra.

"Ona uključuje obuku i razmjenu praktičnog iskustva o sprovođenju tužilačkih istraga ubistava povezanih sa organizovanim kriminalom pod nadležnošću Specijalnog državnog tužilaštva, standardnih istraga pod nadležnošću Višeg državnog tužilaštva, saradnju između policije i tužilaštva i međunarodnu saradnju sa SAD", kazali su iz VDT-a.

Pored glavnog specijalnog tužioca su bili specijalna tužiteljka Lidija Vukčević i rukovodioci viših tužilaštava u Podgorici i Bijelom Polju Vesna Jovićević i Rifat Hadrović.

Vukčevićeva vodi istragu za "Telekom". Ministarstvo pravde je prevedenu dokumentaciju iz SAD tužiocima dostavilo početkom aprila. Od tada, tužilaštvo nije saopštavalo informacije o njenom toku.

Iz dokumenata suda u Njujorku proizilazi da američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) tvrdi da je advokatica Ana Đukanović primila mito u ime brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. Oni su to negirali.

Iz te dokumentacije povodom tužbe za korupciju protiv tri tadašnja direktora "Mađar telekoma", proizilazi da je bivši predsjednik borda direktora Telekoma CG Oleg Obradović, odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji SEC tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje.

Obradović i bivši članovi uprave Telekoma Milan Perović i Miodrag Ivanović odbili su da odgovaraju na pitanja skupštinskog Anketnog odbora koji se bavio tim slučajem. I Mađarska je odbila da dostavi dokumenta VDT-u o ovoj privatizaciji, a Tužilaštvo se istim povodom obraćalo i Švajcarskoj.

Bonus video: