Krivokapić: Loše ekonomsko upravljanje tjera građane ka zemljama EU

Krivokapić kazao da je paradoks da upravo oni koji su zbog lošeg života napustili države Zapadnog Balkana, kroz sistem donacija i pomoći održavaju ekonomske sisteme koji su ih primorali da odu iz zemlje
17 komentar(a)
Ranko Krivokapić Beograd, Foto: SDP
Ranko Krivokapić Beograd, Foto: SDP
Ažurirano: 07.11.2015. 15:14h

Nejednakost i loše ekonomsko upravljanje doveli su do toga da mnogi građani Zapadnog Balkana traže bolji život u zemljama Evropske unije, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

On je naveo da je paradoks da upravo oni koji su zbog lošeg života napustili države Zapadnog Balkana, kroz sistem donacija i pomoći održavaju ekonomske sisteme koji su ih primorali da odu iz zemlje.

Krivokapić učestvuje na regionalnoj Konferenciji "Izazovi socijaldemokratije na Zapadnom Balkanu", koja se održava u Beogradu u organizaciji Partije evropskih socijalista - PES , druge po snazi političke asocijacije u EU i Demokratske stranke DS.

Na Konferenciji PES-a i DS-a u Beogradu okupili su se lideri socijaldemokratskih partija iz Regiona Zapadnog Balkana, kao i predstavnici socijaldemokrata Evrope, među kojima su i Sergej Stanišev - predsjednik PES-a, Đani Pitela - predsjednik S&D grupe u Evropskom parlamentu, Masimo Dalema - predsjednik Fondacije za evropsko progresivne studije i bivši predsjednik italijanske Vlade, kao i domaćin predsjednik DS-a Bojan Pajtić.

Krivokapić je u izlaganju na temu "Dijalogom do solidarnosti" istakao da sve veći broj izazova sa kojima se suočava i region Zapadnog Balkana i Evropska unija ne može rješavati desni populizam već samo lijevi pokret - partije socijaldemokratske porodice.

"Sve brojnije krupne izazove sa kojima se suočava Evropa danas ne može rješavati mandatna pamet. Evropa je na strateškoj raskrsnici i odgovor mora biti strateški a ne onakav koji će biti prilagođen interesima četiri godine jednog mandata", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da Evropa mora biti svjesna neminovnosti da ovo nije talas izbjeglica, već se radi o rijeci za koju što prije moramo stvoriti adekvatno korito.

Krivokapić je naglasio i da Evropa svoju solidarnost ne smije mjeriti procentima već mora stvoriti model putem kojeg će inkorporirati različite vjere i nacije, navodeći da jedino takva Evropa će biti snažna za globalne izazove, sve više multipolarnog svijeta.

Bonus video: