Bečić, Lekić i Rakčević u ponedjeljak sa NVO

URA, Demos i Demokratska Crna Gora smatraju da se politička kriza može riješiti organizovanjem izbora, ali po novim izbornim zakonima koji su usvojeni ali koji se ne primjenjuju
21 komentar(a)
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Aleksa Bečić, Žarko rakčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.11.2015. 19:00h

Miodrag Lekić, Žarko Rakčević i Aleksa Bečić na sastanak u ponedjeljak pozvali su MANS, CDT, CEMI, Institut Alternativa, CGO i Udruženje Građanski. MANS će se odazvati pozivu i, prema riječima Vuka Maraša, predstaviće ono na šta su i do sada ukazivali a tiče se zloupotreba i neregularnosti tokom izbornog procesa.

"Upoznaćemo ih sa svim problemima na koje smo do sad naišli, a podsjetiću vas da je MANs ipak organizacija koja je do sad najviše nepravilnosti ne samo otkrila nego i dokumentovalai da imamo jednu ozbiljnu količinu dokaza koja ukazuje na to da se sistemski krše izborna prava i da se utiče na slobodnu volju građana da biraju i o tome ćemo predstavnike partija upoznati na konsultacijama", kazao je Vuk Maraš iz MANS-a.

URA, Demos i Demokratska Crna Gora smatraju da se politička kriza može riješiti organizovanjem izbora, ali po novim izbornim zakonima koji su usvojeni ali koji se ne primjenjuju.

U nevladinim organizacijama vide partnere koji bi im pomogli da se takvo stanje promijeni i da kako kažu građani slobodno izraze svoju volju. Za CDT takva inicijativa je zanimljiva i dobrodošla.

"Imamo trenutak kada u gomili raznih političkih događaja ne radi se ono najbitnije a to je implementacija izbornog zakonodavstva. Dakle, zbog toga je ta inicijativa važna i zbog toga će se CDT odazvati i podržati ovo i sve slične inicijative. Dakle ono što ej najvažnije u ovom trenutku je da se utvrdi neka vrsta istine, šta je ono što je od izbornog zakona implementirano a šta nije", rekao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

Na pitanje šta misli o namjeri Lekića, Rakčevića i Bečića da se civilni aktivisti uključe u konkretnu političku priču, Stevo Muk iz Instituta Alternativa u emisiji Načisto juče je rekao da ne zna na koji bi se način nevladine organizacije mogle uključiti u partijsku i političku priču, te da to ne bi bilo dobro ni za jedne ni za druge. On ipak nije isključio određenu vrstu saradnje na jasnim principima.

"Ono što nvo mogu da pomognu to su priče za zakonodavstvo, institucije, javne politike i tako što će osnaživati ovu tezu javnosti a to je da izbori u Cg nijesu fer i demokratski i to je ono za šta treba zajednički da se izborimo i kao mediji i kao građani i kao NVO i kao opozicija", kazao je Stevo Muk iz Instituta Alternativa.

Čelnici URE, Demokrata i Demosa nedavno su se založili za formiranje šireg drustvenog fronta koji bi dijalogom doveo do izlaska iz političke krize,i u koji osim nevladinih organizacija planiraju da pozovu i sindikate i predstavnike studentskih udruženja.

Bonus video: