Vlada podržava donošenje Rezolucije povodom vijeka Podgoričke skupštine

U predlogu rezolucije koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije navodi da je, prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine
86 pregleda 25 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 29.11.2018. 11:24h

Vlada podržava donošenje rezolucije povodom 100. godišnjice "Podgoričke skupštine" kao akta kojim se izražava politički stav i odnos i šalje poruka o nužnosti zaštite i očuvanja Crne Gore, kao nezavisne i samostalne države i daljeg jačanja građanskog i demokratskog karaktera crnogorskog društva, saopšteno je iz Vlade.

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaće danas o Predlogu Rezolucije kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim, koju je predložila parlamentarna većina.

U predlogu rezolucije koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije navodi da je, prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine.

Ističe se i da "Podgorička skupština", održana 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Navodi se da je nelegalnost "Podgoričke skupštine", odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno pravni osnov za ništavost svih njenih odiuka.

Ocjenjuje se da je "Podgorička skupština" bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je Predlog rezolucije

Bonus video: