Italijanski "Fatto Quotidiano": Đukanović je sličan Erdoganu

Erdogan za proteste okrivio Gulena, uticajnog sveštenika koji živi SAD, a Đukanović Moskvu
57 pregleda 84 komentar(a)
Fato kvotidijano, Foto: Screenshot
Fato kvotidijano, Foto: Screenshot
Ažurirano: 05.11.2015. 06:20h

Premijer Milo Đukanović koristi slične mehanizme da bi očuvao vlast kao turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, ocijenio je italijanski dnevni list Fato kvotidijano (Fatto Quotidiano).

U tekstu pod naslovom “Crna Gora - stalne evropske greške o ulici”, list iz Rima kritikuje Evropu zbog pasivne spoljne politike, navodeći da je ne zanimaju ni ulični protesti “na nekoliko minuta hoda od od kuće”:

“Ova balkanska zemlja, nakon 25 godina vladavine Đukanovića, duže od Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji , snažno traži promjene”. List podsjeća da je crnogorska policija ispalila suzavac na protestante koji su tražili slobodne izbore i ostavku Đukanovića koji, kako se navodi, nije nikada osuđen zbog milionskog šverca cigareta samo zato što je već bio premijer.

“Kap koja je prelila čašu je mogući ulazak Crne Gore u NATO i EU, a Đukanović je odgovorio optuživši Moskvu da je režirala proteste u Podgorici. Nešto slično je radio i turski predsjednik Erdogan, koji je bivšem prijatelju, svešteniku (Fetulagu) Gulenu, imputirao da je organizovao ulične proteste, a u cilju da 'stisne dugme' kojim će ugasiti proteste”, navodi list.

Gulen, ugledni muslimanski sveštenik, zastupa reformističku struju u islamu, živi u samonametnutom egzilu u SAD i Erdogan ga optužuje da stoji iza pretprošlogodišnjih protesta u Turskoj.

“Ali Đukanović igra svoju utakmicu na terenu komunikacije i zna da EU i SAD žele da se čuje njihov glas u ovom trenutku, da stave do znanja da je potrebno cenzurisati opasnost od nestabilnosti, da se neko drugi optuži za ulične proteste, kao što je to uradio Erdogan, što mu je ojačalo poziciju u očima Brisela i Vašingtona”, navodi u tekstu Frančesko Palo.

Bez obzira na strategije, simpatije i lične odnose, kako se navodi, problem je što je Crna Gora zemlja u kojoj demokratski parametri - lične i slobode preduzetništva nijesu garantovani.

“Glavni razlozi antivladinih protesta su siromaštvo i korupciji. Skoro sve glavni industrijski subjekti su zatvoreni. Procenat nezaposlenosti je veći od 15,5 odsto. Ljudi napuštaju zemlju, u nadi da će u zemljama EU pronaći bolji život”, navodi list.

Jedna analogija sa vladom iz Ankare odnosi se na novinare nezavisnih (opozicionih) medija, koji su često meta napada i ubistava, kao što potvrđuju ubistva bivšeg vlasnika Dana Duška Jovanovića, navodi list.

Bonus video: