PUPI: Predlog MMF-a je smrtna presuda penzionerima

Oko 70.000 penzionera ima primanja ispod 271 eura što je prosječna penzija u Crnoj Gori, pa ako se zna, da svaki penzioner izdržava više članova porodice sa takvim primanjima, onda se dolazi do podatka da u siromaštvu i bijedi živi više od 200.000 građana, ili jedna trećina stanovništva", rekao je Joksimović
98 pregleda 13 komentar(a)
penzioneri, Foto: Savo Prelević
penzioneri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2015. 12:54h

Kao grom iz vedra neba primili su i onako opljačkani i osiromašeni penzioneri, invalidi, kao i lica u stanju socijalne potrebe, saznanje da plate, penzije i druga davanja treba da budu zamrznuta do 2025. godine, kazao je Mileta Joksimović, član Predsjedništva Partije ujedinjenih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI).

Međunarodni monetarni fond (MMF) predložio je Vladi set novih mjera fiskalne konsolidacije do 2025. godine, među kojima su privremeno zamrzavanje zarada u javnom sektoru i penzija, povećanje poreza za turizam i ukidanje PDV izuzeća.

"Naime, Međunarodni monetarni fond (MMF), radi finansijske konsolidacije države Crne Gore, predlaže Vladi , smanjenje broja zaposlenih u sektoru države, oslobađanje od javnih preduzeća i uzdržavanje od subvencija. Osim toga, MMF predlaže Vladi i nove mjere finansijske konsolidacije do 2025.godine, medju kojima su prije svega one najbolnije, a to su zamrzavanje zarada u javnom sektoru , zamrzavanje penzija, a što podrazumijeva i svih socijalna davanja, zatim povećanje poreza za turizam i ukidanje PDV izuzeća. Prema ocjeni MMF , tim mjerama bi se snizio javni dug države, koji iz godine u godinu raste zahvaljujući nerazumnoj,neznavenoj ,pogrešnoj i štetnoj politici Vlade Crne Gore. Dali još neko vjeruje u Crnoj Gori da javni dug iznosi 59 % BDP-a,ovo samim tim, što kompetentni ekonomski analitičari, već odavno iznose podatke da je taj iznos zabrinjavajući , znatno veći čak prelazi i preko 70 odsto BDP-a", kazao je Joksimović.

On je dodao da PUPI smatra da će ove mjere posebno pogoditi najstariju već bijednu i osiromašenu populaciju.

"Treba li nekome objašnjavati koliko puta i kako su penzioneri pljačkani ,posebno u zadnjih 15 godina, a naročito od 2002. do 2003. godine,a od 2012. godine pa do danas, penzije su totalno zamrznute, nijesu usklađivane i povećavane, iako su cijene roba i usluga stalno rasle, struja za 35 odsto, voda za 50 odsto, a o ostalim robama podaci se i ne saopštavaju, ali su njihova poskupljenja evidentna i svakodnevna. Penzioneri su svakako zamrznuti, njima veća zamrzavanja i ne trebaju, jer su mnogi penzioneri kao i njihove porodice dovedeni do biološkog opstanka. Kako objasniti I opisati život preko 5000 penzionera i njegovih porodica sa 100 eura , ili preko 38.000 penzionera sa primanjima ispod 175 eura što je donja granica siromaštva, a jedna svjetska međunarodna renomirana humanitarna organizacija to stanje nazva bijeda. Oko 70.000 penzionera ima primanja ispod 271 eura što je prosječna penzija u Crnoj Gori, pa ako se zna, da svaki penzioner izdržava više članova porodice sa takvim primanjima, onda se dolazi do podatka da u siromaštvu i bijedi živi više od 200.000 građana, ili jedna trećina stanovništva", rekao je Joksimović.

On je rekao da PUPI smatra da je ovo još jedno i najtragičnije zaleđavanje penzionera i ustvari njihova smrtna presuda .

"PUPI ističe, da je sve ovo rezultat jedne pogrešne, nakaradne i planirane politike , što je imalo za rezultat pljačkašku privatizaciju, uništenje proizvodnih kapaciteta, svih resursa, a time i radničke klase i građana", zaključio je Joksimović.

Bonus video: