"Besprekornom elektronskom identifikacijom, DPS bi ostala bez skoro 30.000 glasova"

Janjušević je rekao da se sistem mora zaštititi od upada spoljnih elemenata odnosno hakovanja, što bi čitav sistem srušilo i vratilo na početak
0 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.11.2015. 11:43h

Besprekornim funkcionisanjem elektronske identifikacije birača Demokratska partija socijalista (DPS) bi sigurno ostala bez skoro 30 hiljada glasova koji decenijama omogućavaju izbornu prevagu toj stranci, ocijenio je funkcioner Demosa Dragiša Janjušević.

"Pogotovo je značajan trenutak kada DPS, kako najavljuje, izlazi sam na izbore, uz otvorene procese u partiji gdje se hapse lokalni funkcioneri, a pri tom postoje indicije da se u istražnom postupku nađu i visoki stranački funkcioneri", rekao je Janjušević agenciji MINA.

On smatra da država koja obezbjeđuje sve elemente za taj sistem, od softvera, pa do najsitnijih tehničkih detalja mora garantovati bezbjednost čitavog sistema i njegovu potpunu funkcionalnost.

Janjušević je rekao da se sistem mora zaštititi od upada spoljnih elemenata odnosno hakovanja, što bi čitav sistem srušilo i vratilo na početak .

"Ili recimo nedostatak električne energije na biračkom mjestu predviđa uspostavljanje stare metodologije sa starim biračkim spiskom i ostalim procedurama, što otvara veliko polje sumnji i nevjerice u funkcionisanje sistema", kazao je Janjušević.

On smatra da su su svi dosadašnji pokušaji da se napravi kvalitetan izborni sistem propali jer, kako tvrdi, DPS nije htio da izgubi desetine hiljada glasova startne prednosti koje je dobijao metodologijama iz poznate afere Snimak kao što je nesređen birački spisak, podsticanje apstinencije i smanjenje izlaznosti kupovinom ličnih karata.

Janjušević je rekao da je sve rezultiralo lakom kontrolom biračkog tijela i manipulativnim inženjeringom dobijanja nelegitimne i potrebne većine.

"Vrlo je bitan monitoring skupštinskog tijela koje će nadzirati čitav proces jer mnoge greške koje se budu smišljeno predstavljale kao “normalne” i “početničke” mogu srušiti do temelja cijeli sistem", kazao je Janjušević.

On je ocijenio da zato taj monitoring mora biti sproveden prije svega u stručno-tehničkom pogledu, a onda i u političkom.

Janjušević je rekao da novonastale političke okolnosti koje su produbile jaz nepovjerenja izmedju vlasti i opozicije upućuje na činjenicu da cijeli proces mora imati posredovanje i monitoring Evropske unije.

"Taj monitoring mora biti potpun i kompletan", poručio je Janjušević.

Bonus video: