Milić: Vlada tokom nasilnog razbijanja protesta ugrozila sigurnost i bezbjednost građana

Predsjednik SNP je ukazao da su u pitanju bili mirni i građanski protesti sa ciljem da se obezbijede uslovi za fer i demokratske izbore
73 pregleda 15 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2015. 15:10h

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić sastao se u Milanu sa potpredsjednikom Stalnog komiteta italijanskog parlamenta za spoljnu politiku i spoljne odnose sa Evropskom unijom Đanlukom Pinijem.

"Tokom razgovora, Milić je istakao da je aktuelna Vlada Crne Gore svojim postupcima, a posebno tokom nasilnog razbijanja protesta u Podgorici, ugrozila sigurnost i bezbjednost građana, odnosno generisala dužu nestabilnost Crne Gore", navodi se u saopštenju SNP-a.

Predsjednik SNP je ukazao da su u pitanju bili mirni i građanski protesti sa ciljem da se obezbijede uslovi za fer i demokratske izbore.

"On je sagovornika upoznao sa detaljima vezanim za brutalnu policijsku akciju nakon nasilnog razbijanja protesta u Podgorici. Milić je ukazao na tešku socio-ekonomsku situaciju u Crnoj Gori prouzrokovanu, pored ostalog, i fiskalnom nedisciplinom i opstrukcijom Vlade Crne Gore u dijelu obezbjeđenja uslova da niko ne smije biti iznad zakona i Ustava", kazali su iz SNP-a.

"Licemjerno je danas govoriti o razgovorima o izbornom sistemu u institucijama ili van njih, kada smo svjedoci činjenice da se ni postojeće izborno zakonodavstvo ne primjenjuje", naglasio je predsjednik SNP-a.

Kako je istakao, preduslov za bilo kakve razgovore, osim primjene postojećeg izbornog zakonodavstva, mora biti i jasno utvrđivanje odgovornosti za nalaz u izvještaju Državne revizorske institucije koja je utvrdila da je nenamjenski utrošeno čak 40 miliona eura iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, kao i odgovornost u odnosu na odluku Ustavnog suda, koji je ocijenio neustavnim namet u vidu takse na gorivo, sa predlogom načina obeštećenja građana.

"SNP insistira da se usvoje novi zakoni o registrima prebivališta i boravišta i o crnogorskom državljanstvu, kao i da se obezbijedi jasna i nedvosmislena zaštita vlasništva nad poslaničkim mandatima, jer je trenutni sastav Skupštine Crne Gore značajno nelegitiman, pošto postoji Klub nezavisnih poslanika sa 12 članova", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: