DF: Nećemo da pregovaramo sa Krivokapićem

Kako su kazali, “tobožnja inicijativa” o dijalogu Krivokapića samo je nastavak opstrukcije demokratske potrebe za poštenim i pravičnim izborima na kojima DF insistira još od vremena afere Snimak
51 pregleda 116 komentar(a)
Demokratski front, AndrijaMandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Koča Pavlović, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
Demokratski front, AndrijaMandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Koča Pavlović, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.10.2015. 15:02h

Demokratski front (DF) odbacio je danas svaku mogućnost pokretanja dijaloga za izlazak iz krize sa kredibilnim političkim subjektima koji je najavio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Krivokapić će, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, pokrenuti inicijativu za uspostavljanje političkog dijaloga na najvišem nivou sa ciljem izgradnje narušenog izbornog povjerenja i organizovanja fer i demokratskih izbora, u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom.

“Predsjedništvo DF – a odbacuje svaku mogućnost pokretanja dijaloga za izlazak iz krize sa kredibilnim političkim subjektima od Ranka Krivokapića koji se svojom negativnom ulogom 24. oktobra u razbijanju mirnih protesta potpuno deligitimisao za ovaj proces”, saopšteno je iz DF-a.

Kako su kazali, “tobožnja inicijativa” o dijalogu Krivokapića samo je nastavak opstrukcije demokratske potrebe za poštenim i pravičnim izborima na kojima DF insistira još od vremena afere Snimak.

Predsjedništvo DF–a podsjeća da je Krivokapić nakon, kako se navodi, pokradenih predsjedničkih izbora u aprilu 2013, uz saglasnost jednog broja opozicionih lidera, zaustavio širenje protesta i jeftinim simuliranjem dijaloga kroz anketne odbore omogućio Milu Đukanoviću da pripremi još jednu krađu na lokalnim izborima koji su uslijedili u maju 2014. godine.

“Zato njegov politički trzaj o pokretanju dijaloga doživljavamo kao uvredu desetina hiljada građana koji su odlukom njegovog ministra Raška Konjevića trovani hemijskim otrovima, lovljeni po podgoričkim ulicama i brutalno prebijani samo zato što su tražili održavanje poštenih izbora”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se i na činjenicu da implementacija izbornih zakonodavstva zavisi Konjevića.

“Razloge zbog kojih Konjević uporno odbija da primijeni elektronsku identifikaciju treba tražiti u paničnoj potrebi da dobije na vremenu, i kroz simuliranje dijaloga odobrovolji Đukanovića da ga još jednom primi na izbornu listu”, kažu iz DF-a.

Navodi se da su određeni opozicioni subjekti odlučili da još jednom ulete u Krivokapićevu zamku, deklarišući se da budu zamjena za Pozitivnu, koja je ranije potvrdila spremnost da bude zamjena za Socijaldemokratsku partiju.

Formulacije jednog broja opozicionih lidera o „ krahu protesta“ osim što su identične sa ocjenama DPS–a, kako se ocjenjuje, potpuno su neodržive, jer su veliki narodni protesti oslobodili od straha građane, prenijeli baklju otpora na sve crnogorske gradove i definitivno najavile krah, ali režima Mila Đukanovića.

"Taj režim više ništa ne može spasiti, jer je za neprijatelja proglasio sopstveni narod", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, najavljen dijalog, osim što je unaprijed osuđen na propast, predstavlja "demokratsku odstupnicu Đukanoviću, koji će preko Krivokapića, umjesto EU u stvari pružati dobre usluge opoziciji.

"Tako bi se jasno i do kraja diferencirala opoziciona scena, na one koji su se svrstali na stranu policije, batinaša i režima tražeći odgovornost naroda, i na one koji su zajedno sa narodom preuzeli odgovornost da ustavno i demokratski oslobađaju Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

DF je pozvao da odustanu od najavljene projektne saradnje sa režimom i pridruže im se u organizaciji velikog skupa u Herceg Novom.

"Ali i u organizaciji skupova i drugih oblika građanske neposlusnosti, u drugim crnogorskim gradovima koji će svoju demokratsku kulminaciju doživjeti brzo u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Bonus video: