SNP i Demokrate neće prisustvovati premijerskom satu

Šef poslaničkog kluba SNP-a, Aleksandar Damjanović, u pismu predsjedniku parlamenta, Ranku Krivokapiću, naveo je da je Đukanović mirne građanske proteste, nazvao “pokušajem državnog udara”, kao i da je neuspio pokušaj premijera da se isti protesti predstave kao “nacionalistički i velikosrpski”
0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.10.2015. 14:21h

Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) neće postavljati pitanja na premijerskom satu, zbog kako su kazali, tendenciozne i činjenično neutemeljene izjave predsjednika Vlade, Mila Đukanovića, koji je proteste u Podgorici okarakterisao kao pokušaj državnog udara.

Poslanici Demokratske Crne Gore takođe 30. oktobra neće prisustvovati premijerskom satu, niti postavljati poslanička pitanja, navodi se u saopštenju te partije.

Šef poslaničkog kluba SNP-a, Aleksandar Damjanović, u pismu predsjedniku parlamenta, Ranku Krivokapiću, naveo je da je Đukanović mirne građanske proteste, nazvao “pokušajem državnog udara”, kao i da je neuspio pokušaj premijera da se isti protesti predstave kao “nacionalistički i velikosrpski”.

On je rekao da klub poslanika SNP smatra da nema uslova da sa predsjednikom Vlade koji daje neistinite kvalifikacije vodi dijalog na premijerskom satu.

“Umjesto toga insistiramo da se u najhitnijem roku otkriju i procesuiraju odgovorni u Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova za primjenu sile i nanošenje teških tjelesnih povreda velikom broju građana, neposredno nakon što je poslije upotrebe otrovnih sredstava došlo do razbijanja protesta”, naveo Damjanović.

Prema njegovim riječima, dok se, imenom i prezimenom, ne identifikuju osobe koje su, “kako navodi Uprava policije započele incidente, ostaje sumnja da se ne radi o slučaju već o opasnom pokušaju destabilizacije upravo od strane državnih organa”.

Klub poslanika SNP traži da Vrhovni državni tužilac u najkraćem roku sprovede istragu o odgovornosti pojedinih centara moći iz aktuelne vlasti koji su imali opasne namjere da mirne građanske proteste pretvore u građanske sukobe.”

Oni traže i da se nakon sprovedene istrage o tome obavijesti Skupštinu Crne Gore i cjelokupnu crnogorsku javnost”.

Demokrate: Uvažavanje Mila Đukanovića prestavljalo bi nekorektan odnos prema hiljadama građana Crne Gore

Poslanici Demokrata 30. oktobra neće prisustvovati Premijerskom satu, niti postavljati poslanička pitanja, navodi se u saopštenju te partije.

Oni su kazali da time ne pokazuju odnos prema Parlamentu, već odnos prema premijeru.

"Uvažavanje Mila Đukanovića, prisustvom na Premijerskom satu, neposredno nakon dešavanja od 24. oktobra, prestavljalo bi nekorektan odnos prema hiljadama građana Crne Gore koji su s punim pravom tog 24. oktobra tražili njegovu ostavku, a potom na ulicama Podgorice bili izloženi do sada nezapamćenom nasilju policije", navodi se u saopštenju.

Demokrate su dodale da je jedini pravi odgovor Đukanovića, na "ispostavljeni zahtjev naroda, za dobro Crne Gore, za mir, demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori, jeste njegovo podnošenje ostavke na funkciju Premijera".

"Svako drugo pitanje i svaki drugi odgovor, nakon njegove dvadesetpetogodišnje vladavine, koja je građane Crne Gore dovela u stanje potpune političke, ekonomske i socijalne nesigurnosti i straha za budućnost, ne bi imali smisla", kazale su Demokrate.

Iz ove partije su poručili da opozicija minim putem može da spriječi "obaranje Staljinovog rekorda po dužini prebivanja na vlasti". Demokrate smatraja i da oni koji ulaze u "aranžmane sa diktatorom, su gori od samog diktatora".

"Sa druge strane strategija „grlom u jagode“ ili „glavom kroz zid“, sa maglovitim i nerazrađenim planom, bez rezervnih varijanti i neshvatljivim raskorakom između proklamovanog mirnog sadržaja i zapaljive retorike, neće donijeti ništa dobro antirežimskim subjektima i građanima. Ako bude dovoljno pameti i visprenosti u opoziciji, a manjka sujete i neodgovornosti, ovaj režim bi mirnim putem mogao da se spriječi da obori Staljinov rekord po dužini prebivanja na vlasti, a ni metode prema neistomišljenicima im očigledno nisu mnogo različite. Još jednom ponavljamo oni koji ulaze u bilo kakve javne ili tajne aranžmane sa diktatorom, gori su od diktatora", navodi se u saopštenju, i dodaje da "Ne postoji diktator koji je vječito pobjeđivao svoj narod".

Bonus video: