Slavko Stojanović se smijao prebijanju Martinovića!

Snimak prebijanja Martinovića, kao i druge snimke u kojima je policija brutalno tukla građane, je prikazivala Snežana Jonica iz SNP-a, koja je upozorila Stojanovića da to ne radi jer se radi o ozbiljnim stvarima
146 pregleda 331 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Arhiva Vijesti
Slavko Stojanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.10.2015. 07:23h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović se smješkao dok je na Odboru za bezbjednost prikazivan snimak zvjerskog prebijanja Mija Martinovića!

Snimak prebijanja Martinovića, kao i druge snimke u kojima je policija brutalno tukla građane, je prikazivala Snežana Jonica iz SNP-a, koja je upozorila Stojanovića da to ne radi jer se radi o ozbiljnim stvarima.

Snežana Jonica je kazala za „Dan” da osmijeh kojim je Stojanović ispratio snimak brutalnog prebijanja Mija Martinovića i nizanje primjera maltretiranja nedužnih građana najviše govori o njegovom mentalnom sklopu. Kako je rekla, to najviše govori o karakternim osobinama lica koje je, nažalost, direktor Uprave policije, „ali neće to biti još dugo”.

"Direktor policije koji se nakon snimka na kojem se vidi zvjersko prebijanje Mija Martinovića od ogromnog broja policajaca, čiji je on rukovodilac, nije zastidio, nije zamislio, nije pokušao da kaže da ga brine takav snimak i da će makar provjeriti o čemu se radi, nego je imao potrebu da se smješka u kontinuitetu, dok mu nisam skrenula pažnju da bi mu bolje bilo da se ne smije, zaslužuje prezir. Zaslužuje i smjenu i procesuiranje pred pravosudnim organima kao najodgovorniji u komandnom lancu policije za „mučenje, nečovječan i ponižavajući tretman, neprimjerenu upotrebu sile, prekoračenje ovlašćenja, grubu povredu ličnog dostojanstva građana”, jer js sve te aktivnosti unaprijed ocijenio kao zakonito i časno postupanje policije", istakla je Jonica.

Kako je dodala, umjesto da se zastidi zbog ovakvih primjera, direktor policije se smijao dok ona nije upozorila da je to neprimjereno.

"Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović to je nazvao mojom emotivnom reakcijom, a ministar unutrašnjih poslova nervozom, dok su policajcima odavali priznanje na hrabrosti. Podsjećam da je dan nakon sjednice odbora Savjet za građansku kontrolu rada policije na isti način kao i ja okvalifikovao postupanje policije u navedenim slučajevima, a moji sagovornici na odboru nisu se još oglasili. Poručujemo da SNP neće odustati od utvrđivanja svih činjenica vezanih za postupanje nekih pripadnika policije, ali i drugih koji su „angažovani“ za ove brutalne aktivnosti. Svaki slučaj torture moraće da bude rasvijetljen i procesuiran. Sigurna sam da Stojanoviću tada neće biti do smijeha, a ministar će imati razloga da se unervozi", navodi Jonica.

Čelnik Građanske alijanse Boris Raonić kaže za „Dan” da je direktor policije neprimjerenim postupkom na sjednici odbora pokazao nedostatak razumijevanja uloge policije u modernim i demokratskim društvima.

"On se direktno narugao svim žrtvama policijske brutalnosti. Umjesto da pokrene procedure ispitivanja odgovornosti svih policajaca, on ćuti, ne reaguje, ne poziva građane da prijave, ne obećava efikasnu i objektivnu istragu, već se smije. Možda je pravi trenutak da Etički odbor i Unutrašnja kontrola pokažu da li su nezavisni, da li su spremni da ispitaju postupanja najviših starješina, to jest da li imamo odgovorne i profesionalne institucije", zaključio je Raonić.

Bonus video: