Vujanović: Država sposobna da zaštiti ustavni poredak, spremni za EU i NATO

Vujanović je kazao da je da je temelj suvereniteta Crne Gore poštovanje volje građana u formiranju vlasti. "Vlast mora da bude iskaz volje građana na izborima"
28 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2015. 20:19h

Demonstracije u Podgorici pokazale su da je država sposobna da zaštiti ustavni poredak, javni red i mir, prava i imovinu građana i da je zavrijedila da bude članica Evropske unije (EU) i NATO-a, ocijenio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Prema njegovoj ocjeni, policija je izuzetno profesionalnim, vrlo odgovornim i krajnje tolerantnim odnosom prekinula nastavak demonstracija.

„Što pokazuje pravu sliku policije koja je upotrijebila najblaži nivo mjera kada treba da zaštiti sebe i institucije sistema“, rekao je Vujanović Televiziji Crne Gore.

On je naveo da organizatori demonstracija nijesu vodili računa da sačuvaju javni red i mir, ustavni poredak, prava i imovinu građana.

Vujanović je podsjetio da je Vrhovni državni tužilac saopštio svoj stav povodom namjera organizatora.

„Ja ne želim da prejudiciram bilo šta, niti da u bilo kom smislu povrijedim prezumpciju nevinosti, ali smo vidjeli da je na sceni bio nasilni pokušaj ulaska u Skupštinu, a u toku postupka će se utvrditi šta je bio pravi motiv na koji način će se tužilac i oni koji su u postupku dokazivati svoju namjeru“, pojasnio je Vujanović.

On je dodao da su organizatori sinoć tvrdili da nijesu imali namjeru da ulaze u zgradu paralamenta.

„Oni su iz te zgrade politički izašli i bila je tvrdnja da se u nju neće vraćati. Sinoć smo čuli se namjerava ući u paralament", kazao je Vujanović.

On je naveo da će ono što tužilac utvrdi biti ishod krivičnog postupka.

Vujanović je kazao da je da je temelj suvereniteta Crne Gore poštovanje volje građana u formiranju vlasti. "Vlast mora da bude iskaz volje građana na izborima".

"Očigledano je da je traženje bilo kog modela kaji bi bio suprotan tom iskazu nešto što znači nepoštovanje volje građana i nepoštovanje izbornog sistema", poručio je Vujanović.

Bonus video: