Rakčević: Izigrana očekivanja demonstranata, režim hoće da utjera strah u kosti građana

On je dodao da URA traži da se kazne svi vinovnici nasilja i na osnovu evidentnih dokaza istraže svi nepotrebni slučajevi prekomjerne upotrebe sile od strane policije
62 pregleda 81 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2015. 13:58h

Predsjednik Građanskog pokreta URA kazao je da je proteklih dana u više navrata URA pozivala na mir i dijalog i upozoravala da neodgovorno dizanje tenzija i rečnik ultimatuma vode ka izvjesnom sukobu.

"Sreća je da posljedice sukoba nijesu još teže", kazao je Rakčević.

Rakčević je dodao da je URA upozorava da je na sceni i iza scene mješavina igara, namjera i vrijednosti i da opravdano nezadovoljstvo građana i njhova potreba za iskazivanjem mirnog protesta mogu biti zloupotrijebljeni jednako i od režima i od organizatora.

"Očiglednim nasilnim napadom na policiju i pokušajem ulaska u Parlament izgubila je demokratska Crna Gora. Neodgovornom režijom i pozivom organizatora, kamenicama i Molotovljevim koktelima, eksplozivnim napravama i motkama mirni i građanski protesti su pretvoreni u svoju suprotnost. Vjerujemo da su tim pozivima i napadima izigrana očekivanja velike većine mirnih demonstranata koji su opravdano protestvovali tražeći slobodu, dostojanstven život i demokratske promjene ", rekao je Rakčević.

Predsjednik Građanskog pokreta URA rekao je da je, na drugoj strani, režim iskoristio priliku da poslije odbrane Skupštine i rastjerivanja demonstranata na više mjesta u gradu i bez ikakve potrebe do kasno u noć brutalno demonstrira svoju prekomjernu silu prebijajući i privodeći građane od kojih dio nije čak ni učestvovao na demonstracijama.

"Pogrešno misle da će utjerati strah u kosti i uništiti narastajuću energiju bunta i otpora", rekao je Rakčević

On je dodao da URA traži da se kazne svi vinovnici nasilja i na osnovu evidentnih dokaza istraže svi nepotrebni slučajevi prekomjerne upotrebe sile od strane policije.

"Vlast se lažno predstavlja kao jedina proevropska snaga i jedini garant mira i stabilnosti u Crnoj Gori. Pozivamo međunarodnu zajednicu da ozbiljnije shvati dubinu i karakter krize i protesta u našoj zemlji. URA ponavlja da oporavka Crne Gore nema bez mirne i demokratske smjene jedne loše i nedemokratske vlasti", rekao je Rakčević.

On dodaje da ta promjena ne treba da bude nasilna, pučistička i mora biti izvedena objedinjavanjem građanskih, sekularnih i proevropskih snaga čitavog društva.

"Pozivamo na mir i dijalog jer se sinoćnim scenarijom i događanjima produbljuju podjele i stare i nove, gubi demokratska i evropska, naša Crna Gora i svi njeni građani", zaključio je Rakčević.

Bonus video: