Rakočević: Država dostiže evropski prosjek ekonomske razvijenosti

"Bezbjednost produkuje ekonomski i demokratski progres - upravo zbog toga imamo značajan rast stranih investicija ali i porast prihoda od turizma koji će brojkom od preko milijardu eura do kraja 2018. značiti istorijski rekord Crne Gore. Možda najopipljiviji pokazatelj uspjeha Vladine ekonomske politike su preko 11000 otvorenih novih radnih mjesta u Crnoj Gori u posljednjih dvije godine"
72 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Rakočević, Foto: Boris Pejović
Nikola Rakočević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2018. 11:41h

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore je u prethodne dvije godine bio značajno iznad onog u Evropskoj uniji (EU), što implicira da država dinamično dostiže evropski prosjek ekonomske razvijenosti, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Rakočević.

„Na polovini mandata Vlade, kojoj je skupštinska većina dala povjerenje u novembru 2016. godine, moramo biti zadovoljni rezultatima u pogledu ekonomskog rasta“, naveo je Rakočević u saopštenju.

On je kazao da je mjerama finansijske konsolidacije i pojačanim privrednim aktivnostima postignut suficit tekućeg budžeta.

„To znači da trošimo za tekuće potrebe samo ono što zaradimo“, rekao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, NATO članstvo, koje je formalizovano u prošloj godini, umnogome je pomoglo dobrim ekonomskim rezultatima države.

„Bezbjednost produkuje ekonomski i demokratski progres upravo zbog toga imamo značajan rast stranih investicija, ali i rast prihoda od turizma koji će brojkom od preko milijardu EUR do kraja ove godine značiti istorijski rekord Crne Gore“, smatra Rakočević.

On je ocijenio da je najopipljiviji pokazatelj uspjeha Vladine ekonomske politike preko 11 hiljada otvorenih novih radnih mjesta u Crnoj Gori u posljednjih dvije godine.

„Sumiranjem najmarkantnijih pokazatelja ekonomske politike ove Vlade, dolazimo da zaključka da su postignuća impresivna, posebno kada se uzmu u obzir optimistčne projekcije za naredne dvije godine“, rekao je Rakočević.

On je saopštio da rezultati u pogledu ekonomskog rasta pokazuju da se crnogorsko društvo ubrzano kreće na putu postizanja ekonomskog standarda koji će građanima omogućiti bolji kvalitet života

Bonus video: