SNP poziva Kovačević da zaustavi nenamjensko trošenje novca iz Fonda

SNP traži da se preduzmu hitni koraci kako bi se konačno obezbjedilo da novac koji poslodavci uplaćuju za potrebe lica sa invaliditetom, bude ka njima i usmjeren
109 pregleda 3 komentar(a)
Nataša Vuković, Foto: SNP
Nataša Vuković, Foto: SNP
Ažurirano: 22.10.2015. 14:23h

Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević da odmah zaustavi "nenamjensko trošenje sredstava iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom".

Član Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP-a Nataša Vuković smatra da je Državna revizorska institucija svojim izvještajem od 19. oktobra 2015. godine pod nazivom“Efikasnost korišćenja sredstava od doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom“ potvrdila sve navode Socijalističke narodne partije od 2010. godine do danas.

"Nakon svake budžetske godine ukazivali smo na činjenicu da sredstva, koja poslodavci uplaćuju u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, nijesu upotrebljena u skladu s namjenom, nego da se svake godine najveći dio tih sredstava nenamjenski utroši, a da se izbjegava odgovor gdje su tačno ta sredstva utrošena. Iako smo o milionima eura otetim od lica s invaliditetom upoznavali premijerskim pitanjima i ovog i prethodnog premijera, a nizom poslaničkih pitanja ministre rada i socijalnog staranja i finansija, iako smo predlagali izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, niko od navedenih nije pokazao potpunu spremnost da zaustavi nenamjensko trošenje sredstava namjenjenih licima sa invaliditetom, da prihvati inicijative SNP i započne rješavanje tog problema", navodi se u saopštenju Vuković.

SNP traži da se preduzmu hitni koraci kako bi se konačno obezbjedilo da novac koji poslodavci uplaćuju za potrebe lica sa invaliditetom, bude ka njima i usmjeren.

"SNP priprema i ubrzo će javnost upoznati sa setom mjera koje je potrebno realizovati kako bi ovo pitanje bilo konačno riješeno u interesu lica sa invaliditetom, od inicijative za zajedničkom sjednicom dva resorna odbora Skupštine Crne Gore, gdje bi se na osnovu ovog izuzetno ozbiljno i detaljno pripremljenog Izvještaja DRI definisali koraci koje treba preduzeti, do ponovljene inicijative za izmjenu zakona, kao i modela za efikasno praćenje njegove primjene", zaključuje se.

Bonus video: