Cetinje: Svečanost povodom 70. godišnjice UN

" U fokusu jubileja biće retrospektiva 70 godina rada UN kao i budućnost svjetske organizacije u kontekstu Agende održivog razvoja do 2030. godine koja je usvojena na nedavno održanoj 70. Generalnoj skupštini UN“
115 pregleda 2 komentar(a)
Vladin dom, Foto: Boris Pejović
Vladin dom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2015. 11:08h

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i Sistem Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori organizovaće sjutra u Vladinom domu na Cetinju svečanost povodom obilježavanja 70. godišnjice UN.

„U fokusu jubileja biće retrospektiva 70 godina rada UN kao i budućnost svjetske organizacije u kontekstu Agende održivog razvoja do 2030. godine koja je usvojena na nedavno održanoj 70. Generalnoj skupštini UN“, saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

Novi razvojni plan, koji se, kako je saopšteno, temelji na 17 Ciljeva održivog razvoja, predstavlja viziju boljeg svijeta u narednih 15 godina koju su zajednički kreirali građani i 193 države članice UN.

„Crna Gora imala je vrlo zapaženu ulogu u procesu kreiranja nove razvojne agende kroz aktivan rad u međuvladinoj radnoj grupi za definisanje Ciljeva održivog razvoja, kao i kroz opsežne konsultacije sa građanima u kojima je učestvovalo 12.000 ljudi iz Crne Gore, odnosno dva odsto populacije“, navodi se u saopštenju.

Dan UN tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine, kada je na snagu stupila Povelja UN.

Ratifikacijom tog dokumenta zvanično su osnovane UN, čiji su glavni ciljevi uspostavljanje mira i bezbjednosti, razvoj prijateljskih odnosa među zemljama, promocija društvenog progresa, uspostavljanje boljeg životnog standarda i zaštita ljudskih prava.

UN su osnovali lideri 51 države, a svjetska organizacija danas broji 193 zemlje članice.

Crna Gora postala je članica UN u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije.

Sistem UN u Crnoj Gori čini pet organizacija UN sa sjedištem u zemlji – Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Program UN za razvoj (UNDP), Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Dječji fond UN (UNICEF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Sistem UN u Crnoj Gori čini i osam regionalnih organizacija UN – Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), Međunarodna organizacija rada (ILO), Program UN za životnu sredinu (UNEP), Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Organizacija UN za industrijski razvoj (UNIDO), Evropska ekonomska komisija UN (UNECE), Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje (UN WOMEN) i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Bonus video: