Policija sada ne pominje upad u Skupštinu

Uprava policije u subotu saopštila da su demonstranti, organizovani u tri grupe, htjeli nasilno da uđu u parlament
90 pregleda 133 komentar(a)
protest DF, Foto: Zoran Đurić
protest DF, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.10.2015. 05:23h

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović, u izvještaju o djelovanju policije tokom protesta Demokratskog fronta (DF) dostavljenom Odboru za bezbjednost i odbranu, nije pomenuo da su demonstranti htjeli da uđu u zgradu parlamenta, iako je to prije dvije noći saopšteno iz Uprave policije.

U saopštenju Uprave policije objavljenom u subotu navodi se da su "tri grupacije od više stotina lica na tri lokacije u Podgorici pokušale da probiju policijske kordone kako bi nasilno ušle u Skupštinu Crne Gore".

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je kasnije rekao da on i ministar uprave policije Raško Konjević nijesu bili informisani da je bilo takvih pokušaja.

"Sa Trga Republike oko 19.45 časova grupa građana predvođena liderima DF-a (oko 250) uputila se Ulicom slobode prema Skupštini Crne Gore, a potom ka zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova”, navodi se u Stojanovićevom izvještaju, o kojem će danas raspravljati poslanici.

Kolegijum predsjednika Skupštine odlučio je da se na današnjoj sjednici parlamenta raspravlja o intervenciji policije tokom protesta DF-a, a sjednici će prisustvovati Raško Konjević, ministar pravde Zoran Pažin i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Sjednici će prisustvovati i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić i direktor Uprave policije. Oni su učestvovali i na jučerašnjoj sjednici Odbora za bezbjednost, koja će se nastaviti danas.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković je ocijenio da je tokom protesta bilo slučajeva problematične primjene policijskih ovlašćenja, ali da se na osnovu dosadašnjih pritužbi ne može govoriti o brutalnosti i represiji.

Komentarišući navode da organizatori demonstracija imaju podršku sa strane, član predsjedništva Fronta Milan Knežević rekao da će se povući iz politike ukoliko se dokaže da iza protesta stoje Rusija, Srpska pravoslavna crkva ili Srbija. On je optužio potpredsjednika Vlade Duška Markovića da stoji iza policijske intervencije.

"Ukoliko Marković i (Milo) Đukanović imaju i jedan jedini dokaz da smo mi komandovali grupama huligana, da smo dobijali novac iz inostranstva, ja sam spreman, ne da se povučem iz političkog života, nego da snosim svaku krivičnu i materijalnu odgovornost u skladu sa zakonima države”, rekao je Knežević, navodeći da ne očekuje zabranu protesta zakazanih za subotu i da će to biti “mirno okupljanje desetina hiljada građana”.

"Nastojaćemo da izvršimo demokratski pritisak na institucije i smatramo da će Đukanović, ipak, prihvatiti prelaznu vladu”, rekao je on, dok je izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Čarls Tanok rekao da protesti štete evropskim integracijama.

Danilović: Nećemo zvati Rusiju da nasbrani od režima, niti će Crna Gora biti Sirija

Funkcioner Demosa Goran Danilović kazao je da bivši ministar odbrane i šef ANB-a Boro Vučinić i potpredsjednik Vlade Duško Marković spremaju teren da se svi koji ne vole Mila Đukanovića i koji nisu njihovi proglase za saradnike Rusije. Vučinić je ranije rekao da bi NATO trebalo da se povodom toga oglasi jer je Crna Gora praktično pozvana u članstvo.

"Čega se uplašio Vučinić i šta to zna što drugi ne znaju? Misli li da bi sve nas koji smo protiv NATO-a, Alijansa trebalo da uhapsi? Da se napravi još jedan proruski Goli Otok? Vučinić i Marković, naivno ali i užasno opasno, spremaju teren da se svi koji nisu njihovi, koji ne vole vođu, unaprijed proglase za saradnike Baćuški - plaćenike kojima je priča o slobodi izgovor za rusku platu”, napisao je Danilović na svom Fejsbuk profilu, navodeći da je “potcijenjen ćutljivi dio Crne Gore”.

"Ima nas dovoljno koji nećemo zvati Ruse da nas brane, voljeli ih ili ne. Crna Gora neće biti Sirija".

Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac smatra da je Rusija nastavila otvoreno uplitanje u političke odnose u Crnoj Gori, ali da to neće dovesti do tenzija.

"Njihova namjera da instrumentalizuju podršku i usmjere je protiv članstva u NATO neće naići na značajniju podršku i to je nerealno", rekao je Lukovac "Anteni M".

Bonus video: