Đukanović: Proevropska orjentacija je najpouzdaniji mehanizam za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Đukanović je naveo da je neophodna puna pažnja EU za dalji proces proširenja, navodeći da nema boljeg doprinosa konsolidaciji Unije od ujedinjene Evrope
1 komentar(a)
Volfgang Sobotka, Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Volfgang Sobotka, Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 28.11.2018. 19:12h

Proevropska orjentacija je najpouzdaniji mehanizam za očuvanje stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana i prevazilaženje dubokog zaostajanja za razvijenom Evropom, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz predsjednikove službe za informisanje, Đukanović je primio u posjetu predsjednika Nacionalnog vijeća Austrije Volfganga Sobotku, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je kazao da je zadovoljan kvalitetom odnosa Crne Gore i Austrije, čemu, kako je ocijenio, doprinosi dinamičan politički dijalog na najvišem nivou.

On se zahvalio Austriji za podršku evropskoj integraciji Crne Gote i za posvećen odnos prema regionu.

Kako se navodi, Đukanović je istakao značaj podrške Austrije proevropskoj orjentaciji Zapadnog Balkana, ne samo tokom aktuelnog austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), već u kontinuitetu.

“Đukanović je istakao da je to najpouzdaniji mehanizam za očuvanje stabilnosti na ovim prostorima i prevazilaženje dubokog zaostajanja za razvijenom Evropom”, kaže se u saopštenju

On je naglasio da Crna Gora predano radi na realizaciji reformi, kako bi suštinski, a ne samo simbolički, postala dio evropskog društva.

Đukanović je naveo da je neophodna puna pažnja EU za dalji proces proširenja, navodeći da nema boljeg doprinosa konsolidaciji Unije od ujedinjene Evrope.

Sobotka je potvrdio nedvosmislenu podršku Austrije pridruživanju Crne Gore i regiona EU, navodeći da takav stav temelji na odgovornosti i zajedničkoj istoriji, mirovnom projektu EU i ekonomskoj konkurentnosti ujedinjene Evrope.

“Balkanu je potrebna EU, ali su jednako tako i zemlje ZB potebne Evropi”, ocijenio je Sobotka i i dodao da je spreman da kroz parlamentarni dijalog doprinese snažnijoj podršci zemalja EU procesu proširenja.

Sobotka je visoko ocijenio napredak koji Crna Gora ostvaruje u svim oblastima značajnim za integraciju, kao zemlja koja predvodi taj proces u Regionu.

Prema njegovim riejčima, Crna Gora je ostvarila veliki napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala, što je jedan od ključnih prioriteta EU u ondosu na zemlje Zapadnog Balkana.

“Daleko je odmakla i postala predvodnik u procesu integracije u regionu i dodao da je duboko uvjeren da će Crna Gora otvoriti pregovaračko poglavlje 27 o životnoj sredini, 10. decembra”, rekao je Sobotka.

Kako je saopšteno, Đukanović i Sobotka su naveli da su zadovoljni bilateralnim odnosima dvije države i ohrabrili dalji razvoj ekonomske saradnje.

Dodaje se da je snažna potvrda partnerstva Crne Gore i Austrije stipendijski program austrijskog parlamenta sa ciljem unaprijeđenja rada Odbora za izborno zakonodavstvo.

Bonus video: