Zaradio posao pred izbore

Odlukom Stijepovića, Enis Ljuljanović izabran za pomoćnika sekretara Sekretarijata za preduzetništvo
392 pregleda 5 komentar(a)
konkurs Stijepović, Foto: Vijesti
konkurs Stijepović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.10.2015. 22:12h

Komisija za žalbe Glavnog grada, poništila je odluku kabineta gradonačelnika koji je 3. avgusta ove godine izabrao Enisa Ljuljanovića na mjesto pomoćnika sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva Podgorice.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je Ljuljanoviću, članu Demokratske unije Albanaca (DUA), zaposlenjem vratio dug, jer ga je prošle godine Enis podržao na lokalnim izborima u Podgorici.

Ljuljanović je bio jedan od govornika na predstavljanju liste koalicije "Za evropsku Podgoricu - Milo Đukanović" na prošlogodišnjim lokalnim izborima.

Nakon tih izbora Stijepović je postao gradonačelnik. Godinu dana kasnije, promovisanje političke opcije “Zrelo naprijed”, Ljuljanoviću se isplatilo. Na funkciju pomoćnika sekretara Ljuljanović je izabran sa diplomom menadžera u pomorstvu.

Njegov izbor na pomenutu funkciju nije bio odrađen po zakonu. Razlog za poništenje Ljuljanovićevog izbora je taj što ostali kandidati na konkursu bez valjanog razloga nijesu pozvani na provjeru sposobnosti. Na konkursu su se pored Ljuljanovića javila još četiri kandidata.

"Propust prvostepenog organa da drugim kandidatima uputi poziv uslovio je povredu njihovog prava na učešće u postupku prethodne provjere sposobnosti, što predstavlja apsolutno bitnu povredu iz člana 226 stav 2 tačka 2 ZUP-a, na koju ova Komisija pazi po službenoj dužnosti", piše u rješenju Komisije za žalbe Glavnog grada.

Prema podacima “Vijesti” izbor Ljuljanovića je uzburkao kadrove DPS-a, koji su čekali zaposlenje.

"Namještaju zaposlenje članovima koalicionih partnera, dok je veliki broj kvalifikovanih članova DPS-a neraspoređen. U saznanju sam da će učiniti sve da se Ljuljanović ipak postavi na radno mjesto pomoćnika sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva Podgorice ”, kazao je izvor “Vijesti” iz lokalnog DPS-a.

Koalicioni dogovor

Komentarišući ovaj slučaj, koordinator DUA za Podgoricu, Dževdet Đokaj potvrdio je da je Ljuljanović zapošljen po koalicionom dogovoru.

"Što se tiče unutarstranačkih dogovora oni postoje, kao što rade sve koalicione partije. Između ostalog tu su i kadrovska zapošljavanja, što se tiče toga sa DPS-om nemamo problema i nadamo se dobroj saradnji u budućnosti. Što se tiče Ljuljanovića mislimo da on može da obavlja svaku funkciju, pa čak i neku odgovorniju”.

Nezavisna odbornica Demokrata Zdenka Popović, međutim, smatra da se na ovaj način direktno suspenduje tržište rada i zdrava konkurencija, koja daje šansu svima i obezbjeđuje optimalna rješenja prilikom prijema novih radnika.

"Demokratska Crna Gora se oštro protivi tome da se u državnoj administraciji i administraciji lokalne samouprave kadrovi postavljaju na osnovu međupartijskih dogovora, već da isključivi kriterijum za angažovanje kadrova bude stručnost, profesionalnost, kompetentnost”, saopštila je Popović.

Bonus video: