Predložio DPS, a SDP i Albanci dogovorili

SDP nije 2014. podržao zakone o Tuzima jer ih je DPS predložio uoči izbora u Podgorici. Taj predlog nijesu podržali ni predstavnici albanskih stranaka, iako su pregovarali sa Marovićem
8 komentar(a)
SDP i albanske partije, Foto: SDP
SDP i albanske partije, Foto: SDP
Ažurirano: 09.10.2015. 05:41h

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić obećao je podršku izmjenama seta zakona kojima se Tuzima daje status opštine u okviru Glavnog grada.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke predložili su izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Glavnom gradu i lokalnoj samoupravi, kojima se predviđa formiranje novih opština u okviru Glavnog grada, a parlamentarci bi o njima trebalo da raspravljaju 14. oktobra.

Na sastanku sa predstavnicima albanskih stranaka Krivokapić je podržao njihova nastojanja na ostvarivanje ustavnih prava.

"Država nije do kraja uvažila poziciju, status i prava albanskog naroda koji je dao nemjerljiv doprinos izgradnji multietničke Crne Gore, obnovi nezavisnosti i njenoj evroatlantskoj perspektivi. Krajnje vrijeme je da se riješe pitanja na čije rješavanje se čeka punih 25 godina", kazao je Krivokapić.

Izmjenama zakona predviđeno je obrazovanje novih opština “radi efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja poslova iz nadležnosti Glavnog grada”. Predlagači su naveli i da za sprovođenje zakona nijesu potrebna dodatna finansijska sredstva iz budžeta.

Iako su izmjene zakona parlamentu zvanično predate u martu prošle godine, o njima se nije raspravljalo ni na parlametarnim odborima zbog odbijanja SDP-a da ih podrži.

SDP je tražio da se o svakom aktu prvo izjasne Vlada i Zajednica opština, čelnici SDP-a su u neformalnim razgovorima tvrdili su da je zakon predložen uoči lokalnih izbora u Podgorici, koji su održani u maju, a kako bi DPS dobio glasove Albanaca.

SDP je tada nastupio u koaliciji sa Pozitivnom.Predlogom tih zakona bilo je predviđeno da opština Tuzi samostalno određuje budžet i ubira poreze na svojoj teritoriji, ali i da njeni građani glasaju za SO Tuzi i za Skupštinu Glavnog grada, što nije predviđeno Ustavom.

Iza zakona nijesu stali ni predstavnici albanskih stranaka, iako su o njima pregovarali sa tadašnjim potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem.

DPS obećavao opštinu Malisorima pred svako glasanje od referenduma

Predlog izmjena zakona o Glavnom gradu i teritorijalnoj organizaciji prvo su konkretno riješenje koje je DPS ponudio za formiranje o pštine Tuzi, nakon brojnih neispunjenih obećanja.

Vladajuća partija pominjala je punopravnu opštinu Tuzi u sporazumu sa liderima albanskih stranaka uoči referenduma za nezavisnost, kada su najavljivani i garantovani mandati za manjine. Isto obećanje ponovljeno je uoči glasanja o Ustavu Crne Gore, a prava na opštinu sjetio se i predsjednik DPS-a Milo Đukanović kada je uoči parlamentarnih izbora 2012. najavio da će biti raspisan referendum za punopravnu opštinu Tuzi.

I pored premijerovog obećanja, odluka o referendumu odlagana je zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši koji je tražio da se prethodno uradi studija o opravdanosti formiranja nove opštine.

Referendum nije raspisan ni godinu kasnije, kada su albanski prvaci njime uslovljavali podršku predsjedničkom kandidatu Filipu Vujanoviću. U zamjenu za glasove Albanaca, DPS je započeo pregovore koje je vodio Marović koji su završeni ponuđenim zakonima.

Međutim, umjesto obećanja o punopravnoj o pštini, ponuđeno je aktuelno rješenje prema kojem bi Tuzi bile u sastavu Podgorice, dok bi u slučaju neslaganja sa gradskom upravom zadnju riječ imao gradonačelnik Podgorice.

Bonus video: