Dajković: NATO čuva kriminal u Crnoj Gori

"Tokom njihove kampanje pod nazivom ''Speaking tour'', imali smo prilike da čujemo monolog brojnih govornika – podržavaoce NATO propagande, ali ne i da čujemo niti jednog jedinog govornika koji zastupa neutralnu opciju", rekao je Dajković
17 komentar(a)
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Vladislav Dajković, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 07.10.2015. 08:18h

Umjesto kolektivnog podnošenja ostavki zbog više nego neuspješne NATO kampanje, Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević i njegov tim, ne prestaju da manipulišu javnošću slanjem nepreciznih, ali i netačnih poruka, kazao je član UO Pokreta za neutralnost Vladislav Dajković

Dajković je reagovao na izjavu potpredsjednika vlade Duška Markovića, koji je na tribini na temu evroatlantskih integracija u Pljevljima kazao da članstvo u NATO nije nikakva formula koja Crnoj Gori donosi sreću, ali da su se opredjelili i za taj vojni savez kao „najveći civilizacijski okvir koji će nam omogućiti da valorizujemo naše lične i ukupne društvene resurse“.

"Tokom njihove kampanje pod nazivom ''Speaking tour'', imali smo prilike da čujemo monolog brojnih govornika – podržavaoce NATO propagande, ali ne i da čujemo niti jednog jedinog govornika koji zastupa neutralnu opciju, odnosno, nijednog govornika koji bi predstavio većinsko stanovništvo Crne Gore, tačnije, preko zvaničnim podacima, preko 55% građana koji se zalažu za neutralnost. Takođe, o uspješnosti NATO tribina u Crnoj Gori ponajbolje govori činjenica da su zaposleni građani u javnoj upravi gradova u kojima se održavaju tribine uz prijetnje otkazima ''demokratski'' primorani da prisustvuju govorima NATO promotera", kazao je Dajković.

On je dodao da pored svakodnevnih prepucavanja i teških optužbi na relaciji DPS – SDP, lideri ovih stranaka i dalje ne žele da prekinu koaliciju.

"Kao glavni izgovor i jednih i drugih nameće pitanje NATO integracija, koje bi, navodno, raskidanjem koalicije ugrozili. Takođe, potencijalni raskid koalicije bi doveo i do demistifikacije svih kriminalno-korupcionaških afera, za koje jedni druge optužuju. Logičnim slijedom događaja dolazi se do zaključka da kriminal u Crnoj Gori može da spava mirnim snom, sve dok je proces NATO integracija u toku. Sve navedeno je nečuveno čak i za ''demokratsku'' organizaciju poput NATO-a, koja se, prema sopstvenim riječima zalaže za uspostavu vladavine prava u svim zemljama kandidatima za članstvo", rekao je Dajković

Član UO Pokreta za neutralnost je rekao da izjavom u okviru kampanje ''Speaking Tour'', da bi ulaskom u NATO, Crna Gora ušla u civilizacijski okvir, Potpredsjednik Vlade bi, pored "poslate poruke da Crna Gora i njeni građani ne pripadaju civilizovanom društvu, trebao da kaže da li bi mi, ali i preko 170 neutralnih država u svijetu pripadali društvu divljaka."

"Tom prilikom potrpedsjednik Vlade je takođe izjavio da će se odluka o pristupanju NATO-u, za koju još nismo ni dobili pozivnicu, donijeti u Parlamentu da ne bi dolazilo do rasipanja novca. Iako je poznato da se DPS rasipa novcem samo kad treba kupovati lične karte, što je i potvrđeno aferom Snimak, Potpredsjednik bi trebao da zna šta zapravo znači riječ ''demokratija'' koju njegova partija u svom nazivu neosnovano rabi punih 26 godina. Potpredsjedniče, ukoliko već ne znate, nije zgoreg i konsultovati Google i saznati sledeće: ''Demokratija je oblik vladavine u kom se političke odluke donose voljom većine, najčešće kroz izbore ili referendume''. Ne zaboravite da je ovo ozbiljna i dugoročna odluka, te se kao takva i ne smije donijeti u Parlamentu čiji se saziv mijenja na svakih četri godine. Takođe, Vaš stav da bi odluku o pristupanju trebalo donijeti u Parlamentu se direktno kosi sa stavom Vašeg nadređenog partijskog kolege i upitno legitimnog predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, koji je javno i video dokumentovano u predsjedničkoj debati izjavio da se zalaže za organizovanje referenduma po pitanju NATO-a", rekao je Dajković.

Dajković je kazao da ne čudi neslaganje u međupartijskim stavovima, "s obzirom da ste dobar dio Glavnog odbora preselili u Spuž, čini se, upravo zbog NATO-a."

"U ime Pokreta za neutralnost vas molim da ispoštujete većinsku volju građana Crne Gore, koja je po pitanju NATO-a neupitno neutralna. Ako ne zbog građana Crne Gore, onda bar zbog Vaših stranačkih kolega, od kojih bi se neki, ni krivi ni dužni, mogli naći iza rešetaka. Zbog tog istog NATO-a", poručio je Dajković.

Bonus video: