Vaša odlučnost i odgovornost doprinijeće stabilnosti u svijetu i regionu

Duboko vjerujem da se nikada na ovim prostorima više neće sukobiti puške i da ćete vi kao naši branioci stvarati mir i stabilnost”, poručio je Krivokapić
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.10.2015. 16:42h

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović čestitao je 7. oktobar – Dan Vojske Crne Gore (VCG) ministarki odbrane, Milici Pejanović Đurišić, resornom Ministarstvu i svim pripadnicima VCG.

“Upućujem srdačne čestitke i želje za uspješno i predano obavljanje ovih zahtjevnih dužnosti”, kaže se u čestitki Vujanovića.

Kako se navodi, VCG je uspješno nastavila sa aktivnostima na jačanju odbrambenih kapaciteta za izvršavanje dodijeljenih misija i zadataka, dajući time značajan doprinos ukupnoj bezbjednosti i stabilnosti Crne Gore.

“U periodu koji je za nama posvetili ste se procesu modernizacije naoružanja i vojne opreme, a učešćem na brojnim međunarodnim vježbama, obukom i usavršavanjem, na zavidan nivo je podignuta interoperabilnost”, poručio je Vujanović, navodeći da je i međunarodna zajednica to potvrdila.

To će, smatra on, biti verifikovano i skorim pozivom za članstvo Crne Gore u NATO.

Obučenošću i opremljenošću za reagovanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća, daje se, kazao je Vujanović, izuzetan doprinos sigurnosti građana Crne Gore i očuvanju njihove imovine.

“Vaša spremnost, odlučnost i odgovornost da, kroz učešće u međunarodnim snagama pod mandatom NATO, Ujedinjenih nacija i Evropske Unije, date doprinos stabilnosti i miru u svijetu i regionu, posebno je cijenjena od naših partnera i zavrjeđuje naročito poštovanje”, poručio je on.

Vujanović je dodao da će profesionalna iskustva stečena u tim snagama na najbolji način biti iskorišćena u procesu daljeg razvoja odbrambenog sistema države.

“Vama koji sada, daleko od svojih porodica, pod zastavom Crne Gore, uspješno izvršavate složene i zahtjevne zadataka u međunarodnim snagama, želim dobro zdravlje i bezbjedan povratak u Crnu Goru”, poručio je Vujanović.

Krivokapić: Za vašu životnu misiju zaslužujete najveće poštovanje i zahvalnost

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić čestitao je 7. oktobar – Dan VCG, ministarki odbrane, načelniku Generalštaba VCG i svim njenim pripadnicama.

On je kazao da se svakog 7. oktobra treba sjetiti 1402. godine kada je tada mala dukljanska vojska porazila nemjerljivo jaču - vizantijsku.

“Slaviti ovaj datum kao simbol velike istorijske pobjede i hrabrosti jeste snažna obaveza”, navodi se u čestitki Krivokapića.

Crna Gora je, prema njegovim riječima, oduvijek na mjestu gdje se susrijeću različitosti.

“To je za malu državu vazda bio izazov, nekad privilegija, a nekad sudbinska prijetnja. Duboko vjerujem da se nikada na ovim prostorima više neće sukobiti puške i da ćete vi kao naši branioci stvarati mir i stabilnost”, poručio je Krivokapić.

On je pripadnicima VCG ukazao da je pred njima i velika društvena obaveza, jer su simbol patriotizma – spremni u svakom trenutku životom biti na braniku domovine.

“Za vašu životnu misiju zaslužujete najveće poštovanje i zahvalnost građana i države čiji ustavni poredak i teritorijalni integritet budno čuvate”, naveo je Krivokapić.

On je pripadnicima VCG poručio da su nasljednici vojske koja je prva imala svoju mirovnu misiju van domovine - na Kritu 1897. godine, kada su, kako jepodsjetio, tada velike sile uspjele da se dogovore da samo crnogorska vojska može biti dovoljno pouzdana da stvara mir.

“Danas ste na korak do sticanja punopravnog članstva u najveći sigurnosno-bezbjednosni sistem – NATO – gdje ćete sa najrazvijenijima zajedno braniti demokratiju i promovisati vrijednosti vladavine prava i sigurnosti”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, država mora brinuti o pripadnicima VCG, jer su oni čuvari države i za to će uvijek u Skupštini Crne Gore i Savjetu za odbranu i bezbjednost imati podršku.

“U ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, čestitam vam na svim uspješnim misijama, zadacima i reformi. Uz čestitku za Dan VCG svim našim kćerima i sinovima van domovine želim uspješnu i prije svega bezbjednu misiju”, zaključuje se u čestitki Krivokapića.

Bonus video: