DELEGACIJA U NJUJORKU

Vujanović i Lukšić na zasjedanju Generalne skupštine UN

„Učešće delegacije Crne Gore na tom zasijedanju predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenja Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije Crne Gore u UN i njene afirmacije u međunarodnoj zajednici i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama“, kaže se u saopštenju
2 komentar(a)
Generalna skupština UN, Kuba i SAD, Foto: Beta/AP
Generalna skupština UN, Kuba i SAD, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.02.2019. 16:11h

Delegacija Crne Gore, koju predvodi predsjednik države, Filip Vujanović učestvuje na 70. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja se održava u Njujorku. 

 U delegaciji je i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Centralna tema 70. zasjedanja i ovogodišnje generalne debate je “Sedamdeset godina UN – put ka miru, bezbjednosti i ljudskim pravima”. 

„Zasjedanje će biti posvećeno aktivnostima za implementaciju razvojne agende za period poslije 2015. godine, jačanju napora za postizanje međunarodnog mira i sigurnosti i ostvarivanju progresa u oblasti promovisanja i poštovanja ljudskih prava“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 Tokom zasjedanja će biti obilježeno 70 godina od stupanja na snagu Povelje UN što će predstavljati priliku za sagledavanje ostvarenih rezultata Svjetske organizacije i pružanje smjernica za snažniju posvećenost država članica multilateralizmu, međunarodnoj saradnji i globalnoj solidarnosti.

 Time bi, kako se navodi, Ujedinjene nacije odgovorile istorijskim ambicijama i osigurale dugoročnu održivu budućnost svijeta.

 Vujanović će se tokom boravka u Njujorku obratiti učesnicima sastanka globalnih lidera o temi jednakosti polova i jačanja uloge žena, a govoriće na plenarnom sastanku UN-ovog Samita za usvajanje razvojnog programa nakon 2015. godine.

 Crnogorski predsjednik će prisustovavati i Samitu lidera o borbi protiv ekstremizma, čiji je domaćin predsjednik SAD Barak Obama.

 Vujanović će govoriti na Generalnoj debati 70. zasijedanja Generalne Skupštine UN, a imaće i više bilateralnih sastanaka. 

 Lukšić će učestvovati na ministarskim sastancima Zapadnobalkanske šestorke (WB6), Jadranske i Baltičke povelje i Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). 

 Lukšić će učestvovati i na tradicionalnom sastanku Grupe prijatelja medijacije, Grupe prijatelja Alijanse civilizacija, Grupe zemalja za LGBT, ministarskim sastancima OEBS i Biroa Pokreta nesvrstanih država.

„Učešće delegacije Crne Gore na tom zasijedanju predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenja Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije Crne Gore u UN i njene afirmacije u međunarodnoj zajednici i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama“, kaže se u saopštenju.

 Lukšić će, kako je najavljeno, učestvovati na brojnim multilateralnim sastancima i imati bilateralne susrete sa visokim predstavnicima država učesnica, zvaničnicima Ujedinjenih nacija i drugih organizacija.