Martinović: Cetinjani imaju sve manje strpljenja, a novca već odavno nemaju

ko se zna da u urbanim gradskim cijelinama, za izgradnju 20 kilometara fekalne i amtosferske kanalizacije treba godinu dana onda je više nego izvodljivo da za par godina Cetinjani mogu imati riješenje", rekao je Nikola Martinović član Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Cetinje
92 pregleda 23 komentar(a)
Nikola Martinović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Nikola Martinović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 21.09.2015. 14:28h

Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore Cetinje zahtjeva od lokalne vlasti da pronađe riješenje kojim bi u mnogo kraćem roku grad dobio atmosfersku i fekalnu kanalizacionu mrežu, saopštio je Nikola Martinović član Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Cetinje.

"Višedecenijski problem Cetinja, po riječima zvaničnika iz vladajućeg DPS-a, biće veoma brzo riješen, ako sve bude teklo po planiranoj dinamici, čitav grad će biti pokriven atmosferskom i fekalnom kanalizacijom do 2030. godine. Narednih 15 godina Cetinje će da se kopa uzduž i poprijeko, iako su radovi već u toku. Počevši od radova na novoj kanalizacionoj mreži, radiće se i kolektor, tunel "Belveder" i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Glavnim ulicama se neće moći proći od prašine i neprijatnih mirisa, a saobraćaj će se usmjeravati kroz parkove, Vladičinu baštu i Njegoševu ulicu dok se načelni hvale kako je prijestonica ‘najveće gradilište u Crnoj Gori’. Odnos lokalne uprave prema građanima Cetinja je krajnje neodgovoran, a problem datira već dugi niz godina", kazao je Martinović.

On je dodao da zato što se ovaj problem godinama nije riješavao došlo je do začepljenja ponora, do raznih divljih priključaka korisnika sa kanalizacione mreže u otvorene kanale i sa fekalne na atmosfersku mrežu, što je, kako tvrdi Martinović, dovelo do miješanja atmosferske vode sa kanalizacionom.

"Da situacija bude još gora pobrinuo se DOO Vodovod i Kanalizacija Cetinje, koji predviđa da se nakon dobijenih tehničkih uslova korisnik usluga obavezuje da o svom trošku izvede sve pripremne radove na izradi priključka, od geodetskog snimanja, iskopavanja, nabavke cijevnog materijala, izrade šahti i ko zna čega još. Cetinjani imaju sve manje strpljenja dok novca već odavno nemaju. Ako se zna da u urbanim gradskim cijelinama, za izgradnju 20 kilometara fekalne i amtosferske kanalizacije treba godinu dana onda je više nego izvodljivo da za par godina Cetinjani mogu imati riješenje", rekao je Martinović.

Martinović ističe da Opštinski odbor Pozitivne Crne Gore Cetinje zahtijeva od lokalne vlasti da pronađe riješenje za ovaj problem kako građani Cetinja ne bi morali da čekaju toliko dugo godina na prioritete.

"Odgovornost je upravo na onima koji se toliko hvale kako će konačno riješiti najveći problem Cetinja, brzo, da brže ne može, oni koji su svojim činjenjem ili bolje reći nečinjenjem doveli da Prijestonica postane crna ekološka tačka Crne Gore. Na kraju se mora dodati, ukoliko se ovakvom dinamikom, a dosadašnje iskustvo nam to potvrđuje, krene rješavati problem novih radnih mjesta, novu kanalizacionu mrežu neće imati ko da koristi, jer će naredne generacije odlaziti iz svog grada u potrazi za egzistencijom", zaključio je Martinović.

Bonus video: