Vujanović: Pitanje Prevlake nije opterećujuće niti je hitno

Pitanje Prevlake predsjednik države nikada nije doživljavao otvorenim jer je na snazi privremeni režim od 2002.godine, a hrvatska strana nikada nije uputila zahtjev da se to pretjerano ubrza niti da se isključi mogućnost daljeg razgovara
83 pregleda 12 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.09.2015. 11:57h

Pitanje Prevlake, smatra predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, nije opterećujuće niti hitno, niti se o njemu dvije države mogu dogovoriti bez učešća Međunarodnom suda u Hagu.

"Mislim da nema mogćnosti da se dogovorimo o tom pitanju, ali sam ubjeđen da ćemo se dogovoriti na kvalitetan način da pretvorimo taj odnos kroz sporazum prema Međunarodnom sudu pravde u Hagu, da definišemo ono što je predmet spora, obavežemo se na izvršenje te odluke i očekujem da će se to u narednom peruodu završiti", kazao je Vujanović u Nikšiću.

Pitanje Prevlake predsjednik države nikada nije doživljavao otvorenim jer je na snazi privremeni režim od 2002.godine, a hrvatska strana nikada nije uputila zahtjev da se to pretjerano ubrza niti da se isključi mogućnost daljeg razgovara.

"To smo sjajno završili sa BiH i Kosovom i mislim da treba kroz povjerenje dvijema vladama sačekati da se pripremi sporazum o nadležnosti Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ne vidim da to pitanje može opteretiti. Mislim da je u suštini jedna reklama odnosa dvije države. Na Balkanu se nije lako sporazumjeti, a prilično je lako ući u nesporazum“, zaključio je Vujanović.

Bonus video: