Knežević: Nema dvotrećinske podrške za članstvo u NATO

"S obzirom da je NATO koalicija u Skupštini daleko od dvije trećine, u slučaju pozivnice u decembru, organizovanje referenduma bi bilo neizbježno", kazao je Knežević
11 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.09.2015. 11:24h

Skupštinska rasprava o NATO rezoluciji jasno je pokazala da parlamentarna većina, čak i uz pomoć opozicionih poslanika, nema potrebne dvije trećine podrške za odluku o učlanjenju u Alijansu, ocijenio je lider Demokratske narodne partije, Milan Knežević.

Crnogorski parlament usvojio je sinoć Rezoluciju za podršku integraciji Crne Gore u NATO, za koju je glasalo 50 poslanika, 26 ih je bilo protiv, a troje uzdržanih.

Knežević je podsjetio da su zagovornici NATO saveza često naglašavali da bi eventualnu odluku o učlanjenju Crne Gore u Alijansu trebalo donijeti ili u Skupštini, sa dvije trećine podrške, ili na referendumu, ukoliko izostane podrška 54 poslanika.

"S obzirom da je NATO koalicija u Skupštini daleko od dvije trećine, u slučaju pozivnice u decembru, organizovanje referenduma bi bilo neizbježno", kazao je Knežević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, bilo kakvo međurješenje dodatno bi destabilizovalo ionako krhke političke prilike u Crnoj Gori, i za posljedicu bi imalo mogućnost da neka nova parlamentarna većina donese odluku o izlasku Crne Gore iz NATO saveza, takođe u Skupštini.

"Nadam se da će nakon jučerašnjeg suočavanja sa stvarnošću da u Skupštini nemaju dvije trećine, najzad početi racionalno da analiziraju situaciju u koju su sami sebe doveli, i razmisliti da li je strateški interes Crne Gore, da mimo većinske volje građana, donose odluke koje su u njihovom ličnom i partijskom interesu", rekao je Knežević.

On je ocijenio da već ozvaničena NATO koalicija iziskuje demokratski odgovor kroz neophodnost formiranja anti NATO saveza u Crnoj Gori, što neminovno ide u pravcu blokovske podjele.

"Kome je u interesu da se Crna Gora dijeli po NATO pitanju, i da isključi građane iz donošenja odluke, lako je zaključiti", smatra Knežević.

On je ponovio da se ne smije dozvoliti ignorisanje narodne volje, "niti je možemo bagatelisati".

"Zato ćemo, ukoliko NATO koalicija ne promijeni svoj stav o načinu donošenju eventualne odluke, biti prinuđeni da kroz formiranje anti NATO koalicije štitimo većinsku želju crnogorskih građana", poručio je Knežević.

On smatra da još nije kasno za dogovor i da, nakon upozorenja u Skupštini da nemaju dvije trećine ni za Rezoluciju, akamoli za odluku, crnogorski režim mora razgovarati sa izabranim predstavnicima građana koji zastupaju drugačiju opciju.

"Ako izostane razgovor, predstavnici NATO koalicije preuzimaju odgovornost za sve dalje implikacije koje mogu uslijediti u slučaju demonstracije njihovog isključivog stava", zaključio je Knežević.

Bonus video: