Vujanović: Sve državne aktivnosti usmjerene ka dobijanju poziva za članstvo u NATO

Komentarišući raspravu u parlamentu koja je danas počela, povodom usvajanja rezolucije o NATO-u, on je kazao da je to dobra poruka Crnoj Gori u susret pozivu za članstvo u NATO
5 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2015. 16:16h

Predsjednik Crne Gore, Filip vujanović, kazao je da je krajnje realno očekivanje da će Crna Gora na Ministarskom sastanku u decembru dobiti poziv za NATO, navodeći da bi to bio odgovpor na dostignuće standarda Alijanse, ali i da bi to bio doprinos regionalnoj stabilnosti.

Vujanović je danas, na konferenciji nakon sastaka sa predsjednikom Makedonije, Đorđom Ivanovim, kazao da je važno da se u Skupštini razmatra i da će se usvojiti Rezolucija o NATO-u.

“Mi smo ubijeđeni da će Crna Gora na Ministarskom sastanku u decembru dobiti poziv i sve naše državne aktivnosti i svih subjekata koji su za NATO integraciju usmjereni su ka tome da u decembru dobijemo poziv. Mi mislimo , da je to krajnje realno očekivanje i da bi bio odgovor na dostignuće Crne Gore NATO standard”, kazao je Vujanović.

On je naveo da bi to bio doprinos regionalnoj stabilnosti ovog prostora i da bi to konačno značilo potvrdu otvorenih vrata NATO integracija i poziva za jedinu zemlju na prostoru Jadrana i Mediteranske obale od Španije do Turske ,koja je van NATO-a, da bude u Alijansi.

“Tako da smo mi ubijeđeni da u decembru mjesecu Crna Gora će dobiti poziv i uvjeren da ne samo naši susjedi, već i države regiona, države NATO-a, razumiju tu potrebu da Crna Gora bude dio NATO-a u funkciji stabilnosti regiona, u funkciji svih ekonomskih i političkih vrijednosti koje NATO donosi”, poručio je Vujanović.

Komentarišući raspravu u parlamentu koja je danas počela, povodom usvajanja rezolucije o NATO-u, on je kazao da je to dobra poruka Crnoj Gori u susret pozivu za članstvo u NATO.

Vujanović je poručio da je bitno da se unutar Parlamenta razmijene argumenti za i protiv NATO-a i da se javnost iz Skupštine obavijesti o stavu partija parlamentarnih u odnosu na NATO integracije.

“Zato se vrlo radujem da ćemo u Skupštini kroz parlamentarnu raspravu biti u mogućnosti da čujemo razmjenu argumenata i da dobijemo jednu rezoluciju koja će pokazati da Skupština ogromnom većinom podržava ulazak u NATO i da je to jedna dobra poruka pred decembarski sastanak ministara, koji će ubijeđen sam završiti se upućivanjem poziva Crnoj Gori u NATO”, ukazao je on.

Vujanović je rekao da je poziv nešto što se podrazumijeva da bi se utvrdio način odlučivanja o tom pitanju i da će nakon poziva Parlament donijeti odluku, u najboljem interesu NATO integracije.

“Nakon tog poziva će se unutar Parlamenta donijeti odluka na koji način će se prema tom pozivu odnijeti. Vi znate da je referendum najširi oblik izjašnjavanja građana i da je svaki predsjednik podrazumijevajuće u obavezi da ima pozitivan odnos prema referendumu, ali je naravno jasno da je Parlament taj koji će donijeti odluku i koji će preuzeti odgovornost za odnos prema pozivu za NATO”, poručio je on.

Upitan da li Crna Gora na referendumu ili u Skupštini treba da donese odluku o članstvu u NATO, Ivanov je odgovorio da je Crna Gora suverena država i sama donosi odluke o svojim strategijama i ciljevima. “Tako da je to pitanje za vašu državu i vaš narod”.

Vujanović je kazao da je Crna Gora vrlo zainteresovana da se deblokira proces NATO integracija Makedoniji.

“Ta blokada je posljedica spora koji se ima sa Grčkom i mi smo u svim bilateralnim i multilateralnim aktivnostima isticali ne samo procjenu Crne Gore nego i interes regiona da se taj proces deblokira i da Makedonija završi ono što je trebala da završi 2008. godine u Bukureštu i da dobije poziv”, podsjetio je on.

Prema riječima Vujanovića, cijeli prostor Zapadnog Balkana zavređuje da bude dio NATO-a.

Upitan da prokomentariše dešavanja u vezi sa raspravom o nacrtu o slobodi vjeroispovijesti, Vujanović je podsjetio da predsjednik Ukazom proglašava zakone, i da mu Ustav ne daje pravo da zakone komentariše.

“Dakle, to me obavezuje, tu sam obavezu dosljedno bez izuzetka slijedio da ne komentarišem niti jedan zakon. Niti u fazi predlaganja, niti u fazi usvajanja. Bilo bi besmisleno da predsjednik komentariše zakone prije nego što ih potpiše i to bi i devalviralo i degradiralo njegovu ustavnu obavezu da potpisuje zakone”, rekao je on.

Što se tiče odnosa nakon javne rasprave, Vujanović je rekao da vjeruje u ono što je saopštio ministar Numanović- da će se imati konstruktivan odnos prema očekivanjima crkvi i vjerskih zajednica i kroz taj konstruktivan odnos naći rješenje koje će biti u funkciji opšteg dobra i vrijednosti.

Vujanović je saopštio da je na sastanku sa makedonskim kolegom konstatovano da je bliskost dvije države izražena u svim oblastima i da to treba nastaviti.

“Takođe, konstatovali smo da je zajednička potrebe da unaprijedimo saradnju u oblasti ekonomije. Sjutra ćemo imati Biznis forum na kome ćemo to jasno reći i pozvati sve učesnike da predlože sve što će biti u cilju unapređenja naše ekonomske saradnje”, naveo je on.

Vujanović je ocijenio sjajnom komunikaciju dvije vlade, izvanrednu komunikaciju dva parlamenta “i samo treba nastaviti dobar državni kontakt i partnerstvo Crne Gore i Makedonije”.

“Sarađujemo u našim integracionim aktivnostima. Mi smo vrlo zainteresovani, a i region ima interesovanje da Makedonija počne pregovore sa EU i da se deblokira proces NATO integracija Makedonije. Uvijek smo bili zahvalni Makedoniji što je razumjela našu poziciju ubrzanja NATO integracija i očekivanog poziva Crnoj Gori za NATO u ovoj godini”, poručio je on.

Vujanović je rekao da u svim oblastima ekonomije postoji širok prostor za saradnju i treba ga iskoristiti.

“Ono što je očigledno ozbiljan hendikep je saobraćajna konekcija Crne Gore i Makedonije. Ona se izvjesno ne može kratkoročno savladati i ona izvjesno predstavlja ozbiljnu prepreku za kontakte i kompanije i ljudi iz biznisa i za bolju i kvalitetniju saradnju. Ja i predsjednik Ivanov smo na svim sastancima promovisali potrebu avio-konekcije Crne Gore i Makedonije”, ukazao je on.

Vujanović je kazao da postoji interes i jedne i druge vlade da subvencijama pomognu realizaciju i dobru avio-konekciju i da se to u nekoj multiplikativnom efektu izvjesno vraća.

“U oblasti turizma imamo veliku šansu kao i u oblasti poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, jer i jedna i druga država imaju ogromne resurse. Imaju svoja iskustva i mogućnost kooperativnosti kako bi ta važna oblast koja je sada vrlo vrijedna proizvodnja zdrave hrane dobro se iskoristila”, naveo je on.

Ivanov je kazao da Makedonija i Crna Gora i njihovi predsjednici imaju intenzivnu saradnju sa čestim susretima i kontaktima, “što je još jedna potvrda odličnih odnosa između dvije zemlje, koje imaju identičnu viziju za članstvo u velikoj evropskoj porodici, kao i zajedničke strateške ciljeve – za mir, stabilnost i ekonomski razvoj regiona”.

On je saopštio da je sa Vujanovićem diskutovao o povezivanju Jadransko-jonske magistrale sa koridorima osam i deset.

“Ovo je vrlo značajan putni i infrastrukurni projekat za Republiku Makedoniju i za region. Realno, ako nijesmo putno i željeznički povezani ne možemo da očekujemo niti dobru ekonomsku saradnju. Za mene ne postoji dilema. Samo preko povećane ekonomske saradnje možemo još više da ojačamo odnos između naše dvije države, tržišta i kapitala sa drugim državama u regionu”, naveo je Ivanov.

On se saglasio da je evroatlantska integracija država Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost i razvoj.

“Na planu integracija u EU i NATO obje zemlje, ne samo što sarađuju i razmjenjuju iskustva, već imamo uzajamnu podršku. I u ovoj prilici želim da čestitam predsjedniku Vujanoviću, Vladi i građanima Crne Gore za napredak i dostignuće u evroatlantskim procesima, jer svaki progres svake države u regionu smatram za zajednički uspjeh, za uspjeh regiona”, ocijenio je Ivanov.

On smatra da je Makedonija nezasluženo i suprotno međunarodnom pravu blokirana u EU, iako je zemlja kandidat deset godina.

“Blokirani smo i u NATO i pored 16 akcionih planova za priključivanje i pored učešća u mirovnim misijama, i pored presuda u Hagu, koja je presuđena u našu korist, ali niko je ne poštuje”, dodao je Ivanov.

On je kazao da su svjesni da je EU suočena sa ozbiljnim izazovima izazvanim stanjem u eurozoni i istočnim partnerstvom, migrantskom krizom, ali da ipak očekujemu da će najuspješnija politika Unije, a to je proširenje, da produži, i ne samo produži, već da se ubrza.

“Samo će tako EU biti snažnija i otpornija na izazove. Samo će tako i naš region biti stabilan”, rekao je Ivanov.

Bonus video: