U Skupštini dva dana o NATO-u, Bojanić: To nije dovoljno za tako osjetljivu temu

“Iako su predlagači Rezolucije tvrdili da im je cilj da se otvori diskusija u Skupštini, ovo tumačim kao namjeru da se ta rasprava zbrzi i što više ograniči”
2 komentar(a)
Skupština, Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Skupština, Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2015. 17:42h

Kolegijum predsjednika Skupštine odlučio je da rasprava o Rezoluciji o podršci integracije Crne Gore u NATO, koja je zakazana za 14. septembar, traje dva dana.

Šef kluba nezavisnih poslanika Mladen Bojanić ocijenio je da dva dana nijesu dovoljna za temu koja, kako je naveo, može imati dugoročne implikacije na život u Crnoj Gori. Bojanić je “Vijestima” rekao da je klub nezavisnih poslanika predložio da rasprava traje duže, ali da je kolegijum to odbio. “Nije prihvaćen predlog našeg kluba da se prilikom rasprave o Rezoluciji o NATO-u omogući svakom od poslanika diskusija u trajanju od po 10 minunta, već je većina odlučila da se rasprava obavi u skladu sa ustaljenom praksom, 10 minuta za predlagače, 10 minuta za uvodničare u ime poslaničkih klubova, a ostali po pet minuta”, rekao je Bojanić.

“Iako su predlagači Rezolucije tvrdili da im je cilj da se otvori diskusija u Skupštini, ovo tumačim kao namjeru da se ta rasprava zbrzi i što više ograniči”, dodao je Bojanić.

On je naveo da ne vidi opravdanje da rasprava o ovoj temi traje svega dva dana.

“Takođe, predloženo je od strane našeg kluba da se uputi poziv predstavnicima Vlade da se uključe u skupštinsku raspravu i da građani bez ikakve cenzure čuju argumente za i protiv učlanjenja u NATO savez. Vidjećemo da li će biti nekoga u skupštinskim klupama predviđenim za članove Vlade”, rekao je Bojanić.

Sa druge strane, potpredsjednik Skupštine iz Bošnjačke stranke Suljo Mustafić smatra da je kolegijum odredio dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu o ovoj temi.

“Kao i kod svakog važnog pitanja, ovo je dovoljno vremena. Raspravlja se o dokumentu, a ne o tome da li će Crna Gora ući u NATO”, rekao je Mustafić “Vijestima”.

Rezoluciju o NATO inicirali su poslanici vladajuće koalicije i Pozitivne. U njoj se navodi da članstvo u NATO predstavlja istorijsku šansu da Crnoj Goi i građanima i budućim generacijama obezbijedimo sigurno i dostojno mjesto u porodici razvijenih demokratskih naroda: “To nije ekskluzivni izbor ni vlasti, ni bilo koje partije...”.

Bonus video: