Vujanović: NATO je nabolja garancija mira

Vujanović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, uvjeren u snažnu ambiciju ovakvih susreta da doprinesu afirmaciji mira i prevazilaženju nesporazuma i sukoba dijalogom religija, naroda i država
5 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2015. 18:57h

NATO savez je najbolja garancija mira, a članstvo Crne Gore u njemu doprinos stabilnosti regiona, poručio je predsjednik države Filip Vujanović, navodeći da su evro-atlanske integracije okvir koji obezbjeđuje mir.

Vujanović je danas učestvovao u Tirani na Međunarodoj konferenciji mira, pod nazivom “Mir je uvijek moguć – Religije i kulture u dijalogu”.

„Raduje me da se ovogodišnji susreti mira održavaju u Tirani, glavnom gradu Albanije, države koja je naš susjed sa kojom imamo duboke i istorijske i prijateljske veze, sa kojom ne samo dijelimo zajedničku granicu i vjekovna iskustva već i posvećenost prosperitetu naših ukupnih odnosa“, kazao je on.

Vujanović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, uvjeren u snažnu ambiciju ovakvih susreta da doprinesu afirmaciji mira i prevazilaženju nesporazuma i sukoba dijalogom religija, naroda i država.

Prema njegovim riječima, ratovi i oružani sukobi konstanta su svjetske istorije, tako da je do 20. vijeka rat doživljavan normalnim stanjem čovječanstva, a mir predahom između dva rata.

„Poslije tragičnih iskustava Prvog i Drugog svjetskog rata, užasnih zločina, enormnog gubitka ljudskih života i materijalnog razaranja, potreba mira u svijetu postaje dominantna“, poručio je Vujanović obraćajući se učesnicima na svečanom otvaranju Konferencije.

On je kazao da u afirmaciji mira posebna vrijednost pripada svim religijama.

„Religije propovijedaju mir i traže da se on prvo uspostavi u sebi, a onda među ljudima, kako bi se obezbijedio u ukupnom društvu“, naveo je Vujanović.

On je ocijenio da je ugrožavanje mira, terorizam i rat uvijek brutalna zloupotreba izvornih vjerskih poruka i da samo mir znači poštovanje pravih religijskih vrijednosti.

„Mi na Balkanu imamo posebnu obavezu obezbjeđenja stabilnosti i mira jer narodi Balkana dobro znaju strahote rata“, kazao je Vujanović, podsjećajući da su prvom svjetskom ratu, započetom na Balkanu, predhodila dva balkanska rata, a da se Drugi svjetski rat vodio na cijelom Balkanu.

Dvadeseti vijek, kako je dodao, okončan je ratovima koji su obilježili raspad bivše Jugoslavije, zato je Balakan obavezan da njeguje i afirmiše mir kao svoju trajnu vrijednost.

„Koji su putevi trajnog obezbjeđenja stabilnosti i mira Balkana. Nesumnjivo integracije i ekonomski razvoj“, poručio je Vujanović.

Integracije, pojasnio je on, znače zajedništvo naroda i država, relativizuju vrijednost granica, a svim narodima daju mogućnost da žive u zajedničkom integracionom okviru.

Vujanović je ocijenio da je za zapadni Balkan ovo posebno važno, jer je raspad bivše Jugoslavije kroz rat i razaranja nastao upravo zbog granica.

Prema njegovim riječima, među državama koje imaju integracionu povezanost nema rizika sukoba, a mir postaje trajna vrijednost koja ih povezuje.

„Zato su evropske i NATO integracije okvir koji obezbjeđuje mir. Crna Gora je posvećena integracijama, a ove godine očekuje poziv za NATO – savez koji je najbolja garancija mira, a naše članstvo u njemu doprinos stabilnosti regiona“, poručio je Vujanović.

Ekonomski razvoj Balkana obezbjeđuje, kako je kazao, bolju povezanost država, lakšu komunikaciju građana i kvalitetniju ekonomsku saradnju.

„Istovremeno kvalitetnije korišćenje resursa koji treba da obezbijede ekonomski razvoj i bolji standard građana. Zato raduje da je Evropska unija kroz Berlinski proces odlučila da pomogne ekonomski razvoj regiona“, ocijenio je Vujanović.

On je dodao da time istovremeno pomaže i njegovu stabilnost, a i ubrzava proces evropskih integracija.

„Vjerujući u dijalog religija, naroda i vjera, Crna Gora je ubijeđena da je saradnja osnov mira i razvoja i upravo u afirmaciji vrijednosi mira i razvoja vidi svoju budućnost“, zaključio je Vujanović.

Bonus video: